Σε κίνδυνο οι φτωχές χώρες

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την Τρίτη φόβους για την πιθανότητα μίας ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία επίκειται να πλήξει τις φτωχές χώρες εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής καταβαράθρωσης.

Εξορκίζω τους πιστωτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας την απαραίτητη χρηματοδότηση για να διατηρηθούν οι πρόοδοι που επιτεύχθηκαν (τα τελευταία χρόνια από τις φτωχές χώρες) με τίμημα τόσες θυσίες, και να εμποδίσουν μία ανθρωπιστική κρίση, τονίζεται στο ανακοινωθέν του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Το Ταμείο δημοσίευσε μία μελέτη, στην οποία καταγράφει τις εκτιμήσεις του για τις χώρες, οι οποίες θα βρεθούν εκτεθειμένες στο τρίτο κύμα της κρίσης, μετά από εκείνα που έπληξαν τις ανεπτυγμένες χώρες.

Αυτό θέτει εν αμφιβόλω τις σημαντικές προόδους που επετεύχθησαν από πολλές χώρες με μικρά έσοδα κατά την περασμένη δεκαετία, οι οποίες αναβάθμισαν την οικονομική τους κατάσταση, μείωσαν την φτώχεια και επέτυχαν μία μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα, τονίζει ο Στρος Καν.

Το ΔΝΤ τονίζει πως έχει εντοπίσει 22 χώρες με μικρά έσοδα που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, με το συναλλαγματικό απόθεμά τους να έχει υποχωρήσει στο επίπεδο ισοδυναμίας του με τρεις μήνες εισαγωγών κι αντιμετωπίζουν ελάττωση της ανάπτυξής τους (κάτω από το 4% από 6% που προβλεπόταν), των εξαγωγών, των ξένων επενδύσεων στο έδαφός τους, και στα εμβάσματα των μεταναστών από το εξωτερικό.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως για να διατηρήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματά τους σ’ ένα λογικό επίπεδο, θα έχουν ανάγκη από επιπλέον χρηματοδότηση 25 δισ. δολαρίων κι έως 140 δισ. δολάρια εάν η διεθνής ανάπτυξη κι οι συνθήκες χρηματοδότησης εξακολουθήσουν να επιδεινώνονται, γεγονός που θα σήμαινε διπλασιασμό των ευάλωτων χωρών.
Πηγή: skai.gr