Κλείσιμο

Σε ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων προσανατολίζεται η ΕΚΤ λόγω πληθωριστικών πιέσεων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι σε επιφυλακή λόγω πληθωριστικών πιέσεων, δήλωσε ο πρόεδρός της, Ζακ Κλώντ Τρισέ, στο Στρασβούργο ενώπιον ευρωβουλευτών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς για νέα αύξηση των επιτοκίων στις 7 Δεκεμβρίου.
Πρόσθεσε ότι η πορεία των επιτοκίων μέσα στο 2007 θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και των τιμών του πετρελαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, εάν οι τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες, κυμανθούν στα 60 με 65 δολάρια το βαρέλι, τότε η Ευρωτράπεζα θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο του 2007.
Μετά το Δεκέμβριο, νέα αύξηση θα έχουμε μόνο εάν οι πετρελαϊκές τιμές σταθεροποιηθούν στα 70 δολάρια το βαρέλι μέσα στο χειμώνα.
Στο μεταξύ, η επίτροπος ανταγωνισμού Νέλι Κρούζ δήλωσε την Πέμπτη ότι η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων οφείλεται σε δυσλειτουργία της αγοράς και όχι σε καρτέλ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, η κ. Κρουζ πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα καταθέσει στο τέλος του 2006 προτάσεις ώστε να υπάρξει ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να κλείσει η ψαλίδα των επιτοκίων καθώς είναι από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη.
Αγγελική Παπαμιλτιάδου
Πηγή: skai.gr