Ρωσία - Ουγγαρία συμφώνησαν για τον South Stream

Ρωσία και Ουγγαρία συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινοπραξία για την κατασκευή της επέκτασης του αγωγού South Stream στο ουγγρικό έδαφος, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ούγγρο ομόλογο του Φέρεντς Γκιρκσάνι.

Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Πούτιν ανέφερε πως η ρωσική Gazprom και η ουγγρική MOL σχεδιάζουν βάσει της συμφωνίας να κατασκευάσουν νέες υπόγειες υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Ο αγωγός South Stream στοχεύει στην παράκαμψη της Ουκρανίας, καθώς θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω υποθαλάσσιου τμήματος του στη Μαύρη Θάλασσα προς την Βουλγαρία, και από εκεί - με δύο διακλαδώσεις - προς την Ουγγαρία και την Ελλάδα.

Αμφιβολίες για το Nabucco

Στο μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε αμφιβολίες για το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, που μπορεί να παρακάμψει τη Ρωσία.

"Ο Nabucco δεν μειώνει καθόλου τον αριθμό των χωρών από τις οποίες θα περνά ο αγωγός, αλλά αντιθέτως ο αριθμός αυξάνεται: Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Γεωργία", δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, προσθέτωντας, πως "αυτό δεν είναι ικανοποιητικό, διότι ο Nabucco δεν μπορεί να τροφοδοτείται χωρίς το Ιράν".

Στο πρόγραμμα για τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία προς την κεντρική Ευρώπη, αποφεύγοντας τη Ρωσία, συμμετέχουν έξι χώρες. Είναι δε ανταγωνιστικό σε σχέση με τον αγωγό South Stream, ο οποίος θεωρείται "περισσότερο ελκυστικός" από το Διεθνές Συμβούλιο Ενέργειας.
Πηγή: skai.gr