Κρίσιμο ραντεβού για τη ρήτρα διαφυγής στις Βρυξέλλες – Τι σημαίνει τυχόν διατήρησή της

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ένα από τα πιο κρίσιμα ραντεβού που θα κρίνουν και την μελλοντική δημοσιονομική πορεία της χώρας θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Χρήστος Σταϊκούρας με τους ομολόγους του. Κι αυτό γιατί θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διατήρηση ή όχι και το 2023 της περίφημης ρήτρας διαφυγής.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ γνωρίζει ότι η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι να μην υπάρχουν όρια ελλείμματος και χρέους και του χρόνου καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης πλήττεται από το ...δικέφαλο τέρας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού το οποίο απειλεί να καταστρέψει τις προοπτικές ανάπτυξης. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ γνωρίζει όμως ότι θα υπάρχουν περιορισμοί για τις χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα καθώς οι χώρες του Βορά πιέζουν για κάποιου είδους δημοσιονομική ...κανονικότητα. Τις διαθέσεις των Βρυξελλών τις είχε ...περιγράψει ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι ο οποίος και τόνισε την περασμένη Δευτέρα στην παρουσίαση των εαρινών εκτιμήσεων της Επιτροπής ότι η Ελλάδα και γενικά οι υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές στο σκέλος των δαπανών τους.

Η διατήρηση της ρήτρας διαφυγής αυξάνει τα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας της χώρας για το επόμενο έτος αλλά τα 43δισ€ που δόθηκαν για την στήριξη από την πανδημία δεν πρόκειται να ξαναδοθούν. Κι όχι μόνο επειδή θα υπάρχει ένας κόφτης δαπανών με τις διαρροές από τα ξένα μέσα να λένε ότι η αύξηση των δαπανών δεν μπορεί να ξεπερνά την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Ακόμη και η ρήτρα διαφυγής να προσφερόταν στο... ελληνικό πιάτο ελεύθερη από περιορισμούς, στην κυβέρνηση θα φοβούνταν τους εκ των Βρυξελλών δώρα φέροντας και θα ...ξόδευαν υπεύθυνα. Κι αυτό γιατί οι αγορές καραδοκούν και είναι έτοιμες να τιμωρήσουν τις σπατάλες. Ήδη τα επιτόκια δανεισμού της Ευρώπης και της Ελλάδας ως υπερχρεωμένης χώρας ακόμη περισσότερο αυξάνονται. Επιπλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με τη διετία 2020-2021 και οι αγορές είναι πολύ πιο "ευερέθιστες" σημειώνουν αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών. Κι' αυτό γιατί πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα υπάρχει και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την πορεία προς το ιερό δισκοπότηρο , που δεν είναι άλλο από την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτήν την στιγμή πάντως περιθώρια για επιπλέον μέτρα στήριξης δεν υπάρχουν. Στο οικονομικό επιτελείο μετράνε μέρα μέρα τις εισπράξεις και περιμένουν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις τουριστικές κρατήσεις ώστε ενδεχομένως να προχωρήσουν σε κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις από τον Ιούλιο εφόσον το επιτρέψει το...ταμείο.
 

Πηγή: skai.gr