Κλείσιμο

Reuters: Ψάχνουν συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα αναζητήσουν οι θεσμοί της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στη σύνοδο του G7 αυτή την εβδομάδα (8 και 9 Ιουνίου) με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν ασφυκτικά.

«Αυτό (σ.σ η συμφωνία) πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε σε δραματικό τόνο στο πρακτορείο Reuters ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις. Αν δεν υπάρχει καμία συμφωνία έως την επόμενη Δευτέρα, προειδοποίησε ο αξιωματούχος, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει στη διάσωση.

H χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα συνιστά προαπαιτούμενο για τους εταίρους, ωστόσο οι σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για την ελάφρυνση του χρέους παραμένουν.

Το Ταμείο δεν έχει δεχθεί να μπει στο πρόγραμμα έως τώρα, καθώς ζητά από την ευρωζώνη να συμφωνήσει σε συγκεκριμένα μέτρα για το πώς θα γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ οι Ευρωπαίοι απαντούν ότι λεπτομέρειες μπορούν να δοθούν μόνο προς το τέλος του τρίτου προγράμματος.

«Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ευρωζώνης θα επιδιώξουν υποστήριξη της τελευταίας στιγμής από το ΔΝΤ για την πρότασή τους για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, ώστε να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία του στις αγορές και να επιστρέψουν επενδυτές στην Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνάντησης του Καναδά με τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των επτά κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, τον Ιούνιο, δήλωσαν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «στο Βερολίνο δεν αρέσει η άποψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι εάν η Ελλάδα διατηρήσει το πρωτογενές της πλεόνασμα σε ικανό επίπεδο (3,5% του ΑΕΠ) για ικανοποιητικό διάστημα, ίσως να μην χρειαστεί καθόλου.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι να ζητείται από την Ελλάδα να διατηρήσει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για δεκαετίες δεν είναι ρεαλιστικό. Είναι επίσης πιο επιφυλακτικό από την ευρωζώνη στις ελληνικές προβλέψεις για την ανάπτυξη».

«Το ΔΝΤ και η ευρωζώνη συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει "κούρεμα" - μείωση του κεφαλαίου του χρέους - αλλά μόνο παράταση των ωριμάνσεων και της περιόδου χάριτος» σημειώνει το πρακτορείο.

Για να βεβαιωθεί ότι η Ελλάδα δεν θα υπαναχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις αφότου λάβει τη συμφωνία για τη χρέους, η ευρωζώνη θέλει επίσης μια ρήτρα στη συμφωνία με την οποία αυτή θα κηρύσσεται άκυρη αν η Ελλάδα δεν διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2022 – όρος που το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αποδεχθεί.

«Φρένο» στην δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης περί επανα-διαπραγματευσης των μειώσεων σε συντάξεις και αφορολόγητο που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς έβαλε στο μεταξύ την Τετάρτη ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους, ο κ. Κουτεντάκης σημείωσε ότι «η μείωση των συντάξεων το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020 είναι μέτρα που νομοθετήθηκαν προληπτικά (…) Από την άλλη μεριά, όμως, αυτά τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί και έχουν νομοθετηθεί. Άρα, τίθεται ένα θέμα αξιοπιστίας, εάν γίνει κάποια αλλαγή και τελικά, δεν εφαρμοστούν».
Πηγή: skai.gr - Σ.Κ