Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

H Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, εφόσον παραμείνει διατεθειμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην αντιπροσωπεία του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στις Βρυξέλλες, με θέμα: «Τι θα ακολουθήσει μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ; Ο ρόλος του ESM σε μία βαθύτερη νομισματική ένωση».

«Από το 2011», είπε ο Ρέγκλινγκ, «τα ταμεία βοήθειας της Ευρωζώνης διέθεσαν 295 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο. Σήμερα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος σημειώνουν υψηλή ανάπτυξη και ταχεία μείωση των ποσοστών ανεργίας. Και μπορούν να αναχρηματοδοτούνται εύκολα στις αγορές. Η Ελλάδα είναι επίσης σε καλό δρόμο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει διατεθειμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Ο Ρέγκλινγκ είπε ότι τα χαμηλά επιτόκια, με τα οποία δανείζει ο ESM, δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών που έχουν χρηματοδοτηθεί από αυτόν, προσθέτοντας ότι, για παράδειγμα, η Ελλάδα εξοικονόμησε περίπου 12 δισ. ευρώ το 2017. «Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Πολλά έχουν συμβεί τα τελευταία 10 χρόνια, είπε ο επικεφαλής του ESM, προσθέτοντας ότι «η νομισματική ένωση είναι τώρα πιο σταθερή και καλύτερα προετοιμασμένη για την επόμενη κρίση από ότι πριν από μία δεκαετία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ