Πτώση του Nikkei

Μεγάλη πτώση, κατά 0,84%, σημείωσε ο δείκτης Nikkei στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, έπειτα από την κατά κράτος ήττα του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στις χθεσινές εκλογές για τη Γερουσία, η οποία δρομολογεί δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις, αλλά κι εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στην Ουόλ Στριτ την Παρασκευή.

Ο Nikkei κατά την έναρξη της συνεδρίας απώλεσε 145,28 μονάδες, κατρακυλώντας στις 17.138,53 μονάδες. Παράλληλα, οι ιαπωνικές μετοχές δέχονται πιέσεις εξαιτίας της πτώσης του Dow Jones κατά 1,54% στην Ουόλ Στριτ.

"Η αγορά θα χρειασθεί κάποιο διάστημα για να ηρεμήσει, εξαιτίας της αβεβαιότητας στην πολιτική σκηνή και στις αμερικανικές αγορές", τονίζει σχετικός αναλυτής.

Η κυβερνητική συμμαχία απώλεσε την πλειοψηφία στη Γερουσία, η οποία πέρασε στον έλεγχο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, ωστόσο ο Άμπε αρνήθηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Μολονότι η συντηρητική συμμαχία του Άμπε διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία εκλέγει τον πρωθυπουργό κι έχει τον τελικό λόγο στο νομοθετικό έργο, η απώλεια της πλειοψηφίας στη Γερουσία είναι πιθανό να παρακωλύσει το κυβερνητικό της έργο.
Πηγή: skai.gr