Κλείσιμο

Πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Σε αρνητική περιοχή κινούνται οι δείκτες κατά τις σημερινές πρωινές διαπραγματεύσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Πτώση καταγράφει η μετοχή της Henkel μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε η γερμανική εταιρία στους επενδυτές καθώς και οι Munich Re και Swiss Re μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω των σχετικών αξιολογήσεων από τη UBS.
Απώλειες 4,8% σημείωσε η μετοχή της Henkel, καθώς η κατασκευάστρια εταιρία του απορρυπαντικού Persil αναθεώρησε προς τα κάτω το στόχο για τις πωλήσεις της στο 2004 καθώς η στασιμότητα της ζήτησης στη Γερμανία επεκτάθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Πτώση 0,7% κατέγραψε η μετοχική τιμή της ανταγωνίστριάς της, ολλανδικής Unilever.
Σε χαμηλότερα επίπεδα διαπραγματεύονται οι επενδύτες τη μετοχή της κορυφαίας παγκοσμίως εταιρίας αντασφαλειών Munich Re (απώλειες 0,6%) και τη μετοχή της υπ` αριθμόν δύο του κλάδου Swiss Re (απώλειες 0,4%) καθώς η UBS AG αναθεώρησε προς τα κάτω τις σχετικές αξιολογήσεις επικαλούμενη άνοδο των επιτοκίων και ανταγωνισμό.
Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχικές τιμές των εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων - κέρδη 1,3% σημείωσε η μετοχή της κορυφαίας του κλάδου παγκοσμίως BHP Billiton και 1,3% η μετοχή της υπ` αριθμόν τρία Rio Tinto - καθώς τα futures του χαλκού κατέγραψαν στη Ν. Υόρκη τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα ενός μηνός.
Στις 10.33 ώρα Ελλάδος, στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE παρέμενε αμετάβλητος (οριακές απώλειες 0,04%). Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε πτώση 0,27% ενώ, στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax υποχωρούσε κατά το ίδιο ποσοστό.
Πηγή: skai.gr