Πρωτοβουλίες για τον τουρισμό της Αθήνας

Πρωτοβουλίες για την καθιέρωση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού πόλεως προωθούν ο Οργανισμός Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης και ο ΕΟΤ, καθώς αυτή η μορφή τουρισμού αναπτύσσεται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με σχετικές μελέτες αναμένεται να αναδειχθεί σε σημαντικό τομέα της τουριστικής βιομηχανίας.
Η Αθήνα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο «city break προορισμό» και μπορεί να πετύχει την ανάπτυξή της στη συγκεκριμένη αγορά με εξειδικευμένες ενέργειες προώθησης προκειμένου να επιτευχθούν οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι είναι η ενίσχυση της τουριστικής ροής και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη της Αθήνας σε city break προορισμό, ο Οργανισμός Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης υπέβαλε φάκελο υποψηφιότητας για την διοργάνωση της εκθέσεως City Break Expo και του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τουριστικών Οργανισμών Πόλεων (European Cities Tourism - ECT) στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2007. Η υποψηφιότητα της Αθήνας έτυχε θερμής υποστήριξης από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και την υπουργό κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, καθώς και από το σύνολο των κλαδικών φορέων του Ελληνικού τουρισμού. Στo πλαίσιo της περαιτέρω ενίσχυσης της υποψηφιότητας της Αθήνας, η υπουργός Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και ο Δήμαρχος Αθηναίων Θόδωρος Μπεχράκης, απέστειλαν επίσημες επιστολές υποστήριξης. Στην 1η City Break Expo 2006, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τουριστικών Οργανισμών Πόλεων, η παρουσία του Οργανισμού Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών ήταν ιδιαιτέρως δυναμική, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις με εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς.
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στους επισκέπτες-επαγγελματίες του τουρισμού της εκθέσεως, για την εικόνα της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού προέκυψε ότι το 40% δεν έχει επισκεφθεί την Αθήνα, το 85% όσων την έχουν επισκεφθεί, το πραγματοποίησαν πριν από το 2004, το 44% την επισκέφθηκαν για επιχειρηματικούς λόγους και το ίδιο ποσοστό για αναψυχή με μέσο όρο διαμονής τις 4 μέρες, ενώ το 100% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Αθήνα διαθέτει ισχυρά μνημεία-σύμβολα, το 97% συμφωνεί ότι η Αθήνα είναι προορισμός πολιτιστικού τουρισμού και το 96% ότι είναι μία μοντέρνα πόλη με σύγχρονες υποδομές. Επίσης, το 56% θεωρεί ότι οι τιμές των ξενοδοχείων είναι ανταγωνιστικές και μόνο το 10% ότι είναι αυξημένες, ενώ το 73% προτίθενται να προτείνουν την Αθήνα για ?city break?, το 37% για καλοκαιρινές διακοπές και το 33% για ταξίδια κινήτρων.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr