Κλείσιμο

Πρόταση κανονισμού για τα αλκοολούχα

Πρόταση κανονισμού για "την περιγραφή, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών" ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον εισηγητή, "βάσει της πρόσφατης εμπειρίας καθίσταται αναγκαία η διασαφήνιση των κανόνων που διέπουν τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, τη σήμανση και την προστασία ορισμένων αλκοολούχων ποτών".

Έτσι με την έκθεση εγκρίθηκε η αντικατάσταση των παλαιών κανονισμών που ίσχυαν προ δεκαπενταετίας με έναν καινούργιο στον οποίο "λαμβάνονται υπ'οψιν οι παραδοσιακοί τρόποι παρασκευής".

Στον νέον κανονισμό, πολλά παραδοσιακά ελληνικά αλκοολούχα ποτά κατοχυρώνουν, όνομα, προέλευση, και συστατικά παρασκευής.

Βάσει τροπολογιών που πέρασαν με την πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Γκλαβάκη στον νέο κανονισμό, η τσικουδιά, το τσίπουρο και το ούζο κατοχυρώνονται μεταξύ άλλων ως ελληνικές ονομασίες.

- Στον πίνακα "αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής" αναφέρεται η τσικουδιά Κρήτης, το τσίπουρο Μακεδονίας, το τσίπουρο Θεσσαλίας και το τσίπουρο Τυρνάβου.

- Στην κατηγορία "Απεσταγμένο anis" αναφέρεται το ούζο Μυτιλήνης, Πλωμαρίου, Καλαμάτας, Θράκης, Μακεδονίας.

- Στην κατηγορία " Ηδυποτων , λικέρ" αναφέρονται : η Μαστίχα Χίου, το Κίτρο Νάξου, το Κουμκούατ Κέρκυρας η Τεντούρα.

- Στην κατηγορία των "Brandies" αναφέρεται το Brandy Αττικής, Πελοποννήσου και το Brandy Κεντρικής Ελλάδας.

Με την ίδια έκθεση οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να υιοθετήσουν μία "χαλαρή" στάση σχετικά με τον ορισμό της βότκας.

Η "μάχη της βότκας" δόθηκε για μήνες με διαγωνισμούς γευσιγνωσίας, και άλλες δραστηριότητες ανάμεσα στους υποστηρικτές παρασκευής της βότκας αποκλειστικά από σιτηρά και γεώμηλα ή μελάσα από ζαχαρότευτλα, και αυτούς που αποδέχονται και άλλες πρώτες ύλες.

Τελικά με τη σημερινή έγκριση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιτρέπει την παρασκευή της βότκας από οποιοδήποτε γεωργικό προϊόν, υπό την προϋπόθεση οτι αυτό θα επισημαίνεται κατάλληλα.

Μετά την ψηφοφορία, σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο κ. Γκλαβάκης δήλωσε μεταξύ άλλων : " Μέσα από τον πόλεμο της βότκας η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρθηκε για τα τοπικά παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά που αποτελούν μέρος του πολιτισμού της".

Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ύστερα από "πολύμηνες προσπάθειες και 350 μπουκάλια τσίπουρο, που από την Βόρεια Ελλάδα έφθασαν στις Βρυξέλλες, τα ελληνικά αλοολούχα ποτά κατοχυρώθησαν στον κανονισμό".

"Είναι πολύ θετικό, δήλωσε, το γεγονός οτι συμπεριελήφθηκαν παραδοσιακά προϊόντα μικρής οικονομικής σημασίας στον κατάλογο των γεωγραφικών ενδείξεων. "

" Οι γεωγραφικές ενδείξεις, κατέληξε, πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν διότι επιτρέπουν τη συνέχιση μιας κοινοτικής δραστηριότητας πολλών αιώνων, δίνοντας έμφαση στους πατροπαράδοτους τρόπους παραγωγής".
Πηγή: skai.gr