Πρόστιμο μαμούθ στη Microsoft

Αποζημίωση ύψους 1,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση δύο δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας σχετικά με ψηφιακή μουσική, που κατέχει η εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel-Lucent SA, υποχρεούται να καταβάλει η Microsoft Corp., όπως αποφάσισε περιφερειακό δικαστήριο στο Σαν Ντιέγκο.

Τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας αφορούν τη μετατροπή αρχείων ήχου σε ψηφιακό αρχείο τύπου MP3 σε προσωπικούς υπολογιστές.

Το 2003, η Lucent Technologies Inc., η οποία εξαγοράστηκε πέρυσι από την Alcatel SA, κατέθεσε αγωγή σε βάρος των Gateway Inc. και Dell. Inc. για 15 δικαιώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούσαν τεχνολογία που ανέπτυξε η Bell Labs.

Τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, η Microsoft προστέθηκε στον κατάλογο των εναγομένων, λέγοντας ότι αυτά τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας συνδέονται άρρηκτα με το λειτουργικό σύστημα Windows.

Ο αμερικανικός κολοσσός στον τομέα λογισμικού ανακοίνωσε ότι το ποσό της αποζημίωσης - ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία - υπολογίστηκε πολλαπλασιάζοντας τον όγκο των πωλήσεων των Windows με τη μέση τιμή πώλησης μιας σειράς προσωπικών υπολογιστών, παγκοσμίως, από το 2003 μέχρι σήμερα.

Η Microsoft σχεδιάζει να εφεσιβάλλει την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου, αλλά η υπόθεση θα καταλήξει στο Ομοσπονδιακό Εφετείο στην Ουάσιγκτον μετά από χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της διετίας.

Όπως σημειώνουν οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", η ετυμηγορία του περιφερειακού δικαστηρίου του Σαν Ντιέγκο σχετικά με χρήση τεχνολογίας μορφοποίησης αρχείων ήχου στους ψηφιακούς υπολογιστές, είναι η πρώτη από τις πέντε που θα εκδοθούν τους επόμενους μήνες.

Οι άλλες αφορούν τεχνολογία μορφοποίησης αρχείων ομιλίας στα Windows, δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για τους τρόπους επικοινωνίας του χρήστη με τον υπολογιστή, τεχνολογία στην κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών Xbox και τεχνολογία μορφοποίησης αρχείων εικόνας σε άλλα προγράμματα της Microsoft.
Πηγή: skai.gr