Πρόστιμα σε επιχειρήσεις τροφίμων

Πρόστιμα ύψους 180 χιλιάδων ευρώ, επέβαλε ο ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις τροφίμων στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και το Ηράκλειο, καθώς πουλούσαν επικίνδυνα τρόφιμα στους καταναλωτές. Μεταξύ των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ αποφάσισε:
1.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους σαράντα χιλιάδων (40.000) ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», υπεραγορά τροφίμων, Β. Ολγας 9, Θεσσαλονίκη, διότι κατά τον τελευταίο έλεγχο που διενεργήθη διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία καθώς και ότι είχε στη κατοχή της μη ασφαλή τρόφιμα. Συγκεκριμένα:
Α) βρέθηκαν σε δίσκους κοτομπουκιές παναρισμένες Ιταλίας βάρους 1,144 kg και παρασκεύασμα με τυρί προσούτο Ιταλίας βάρους 0,496 kg τα οποία είχαν αποσυσκευαστεί και δεν διέθεταν τις προβλεπόμενες ενδείξεις. Επιπλέον ήταν τοποθετημένα δίπλα σε νωπά τεμάχια κρέατος με αποτέλεσμα να επηρεάζουν δυσμενώς με την οσμή τους τα παρασκευάσματα και με κίνδυνο επιμόλυνσης τους.
Β) Δέκα εννέα (19) συσκευασίες με τυρί Gouda συνολικού βάρους 6 kg περίπου χαρακτηρίστηκαν ως μη ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση διότι σε δύο συσκευασίες είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης και η μία παρουσίαζε εστίες ευρωτίασης (μούχλα). Επίσης το κατάστημα δεν είχε εφοδιαστεί με την ειδική άδεια λειτουργίας που προβλέπεται για συσκευασία τυριών.
Γ) Επτά (7) συσκευασίες σαλάμι σκορδάτο Γαλλίας βάρους 2,5 kg στα οποία έγινε ανασυσκευασία με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να έχουν παραποιημένες και ελλιπείς ενδείξεις και ειδικότερα να στερούνται ενδείξεων στα Ελληνικά και ημερομηνία λήξεως.
Τα παραπάνω τρόφιμα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.
Επίσης, στο ίδιο κατάστημα διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
1) στα ψυγεία των τυροκομικών υπήρχε το μη γαλακτοκομικό προϊόν ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΟΛΙΟΣ ΦΟΡΜΑ μαζί με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά) χωρίς να διαχωρίζεται σαφώς από αυτά
2) στην προθήκη ψυγείο όπου συντηρούνταν τα τυροκομικά - σαλάτες η θερμοκρασία ήταν από +10ο C έως +13ο C ενώ απαιτείται θερμοκρασία κατώτερη των +7ο C
3) στο ψυγείο συντήρησης των κρεάτων εκθέτονταν ως χοιρινές σπαλομπριζόλες, λαιμός χοίρου, προϊόν κατώτερης ποιοτικής και οικονομικής αξίας με αποτέλεσμα να παραπλανάται ο καταναλωτής, διότι τα δύο τεμάχια κρέατος παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα
4) στο θερμοθάλαμο συντήρησης έτοιμων φαγητών, αυτά βρέθηκαν να έχουν θερμοκρασία 30-35ο c ενώ έπρεπε να συντηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60ο c.
2.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ, στην επιχείρηση «CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», υπεραγορά τροφίμων, Εδέσσης 2 & Μαγνησίας, διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και ότι κατείχε τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Συγκεκριμένα βρέθηκαν:
α) σαλάτες (ρώσικη, ταραμοσαλάτα, τυροκαυτερή) βάρους 12,00 kg της εταιρείας ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ οι οποίες ήταν εκτός ψυγείου συντήρησης και παρουσίαζαν αλλοίωση των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων
β) πέντε (5) τεμάχια των 250γρ καπνιστή μπριζόλα της εταιρείας Παντέρης ΟΕ οι οποίες παρουσίαζαν αλλοίωση των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων και έντονη δυσοσμία.
3.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους τριάντα χιλιάδων (30.000) ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «Κατερτζής Ιωάννης ΑΒΕΕ», εργοστάσιο παρασκευής άρτου & αρτοσκευασμάτων, Πολύγυρος Χαλκιδικής, θέση Παναγιά. Ο έλεγχος διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία με προσκόμιση δείγματος σχετικά με αρτοσκεύασμα παρασκευής της εταιρείας το οποίο περιείχε μύγα και διαπιστώθηκαν τα εξής:
―Είχε στην κατοχή της τρόφιμα μη ασφαλή ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Κατασχέθηκαν α)18 kg αλεύρι σίτου, για χρήση ζαχαροπλαστικής στο οποίο διαπιστώθηκε η παρουσία σιτοψειρών β) 50kg αλεύρι τύπου σίκαλης με ημερομηνία λήξης 27/6/2006 γ) 100kg αλεύρι τύπου σίκαλης με ημερομηνία λήξης 17/10/2006 στο οποίο διαπιστώθηκε η παρουσία σιτοψειρών
―Εξακολουθούσε να παρουσιάζει αποκλίσεις από τους γενικούς και ειδικούς κανόνες υγιεινής όπως είχαν περιγραφή στις εκθέσεις των προηγούμενων ελέγχων.
―Επίσης διαπιστώθηκε ουσιώδης τροποποίηση υγειονομικών όρων λειτουργίας, και
―Μη εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων, βασισμένο στις αρχές του HACCP ( καν 852/2004)
4.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους είκοσι χιλιάδων (20.000) ΕΥΡΩ στην επιχείρηση ΝΤΟΝΑΤΣ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, Γούναρη 54 (κεντρικό)- Ελληνικό, Ι. Μεταξά 4 (υποκατάστημα) -Γλυφάδα διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε:
Α) Η έλλειψη σήμανσης στο εκθετήριο πώλησης ως προς το τρόφιμο με συστατικό από γενετικά τροποποιημένο οργανισμό
Β) Έθεσε σε κυκλοφορία τρόφιμο το οποίο είχε δια νόμου κατασχεθεί (50 κιλά αλεύρι σίτου 55% με ημερομηνία παραγωγής 2-3-06 LAO 9455 και ημερομηνία ανάλωσης, σύμφωνα με την επισήμανση του σάκου, 90 ημέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής).
Γ) Είχε στη κατοχή της, η επιχείρηση, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ-ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ τρόφιμα: α) χαρτόσακος κλειστός της ΑΛΛΑΤΙΝΗ ΑΕ με αλεύρι σίτου Τ55%, βάρους 50 κιλών με ημερομηνία παραγωγής 2-3-06 LAO 9455 και ημερομηνία ανάλωσης, σύμφωνα με την επισήμανση του σάκου, 90 ημέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής,
β) σαράντα (40) φιάλες πλαστικές με την επισήμανση « French Vanilla, dunkin donuts». Σε ορισμένες από τις συσκευασίες αναγραφόταν πάνω στη φιάλη «use by 07/APR/06», ενώ στις υπόλοιπες είχε σβηστεί και δεν ήταν σε κάθε περίπτωση ευδιάκριτη. γ) είκοσι εννέα (29) φιάλες πλαστικές με την επισήμανση «hazelnut, dunkin donuts», η ημερομηνία ανάλωσης ήταν 5/APR/06 δυσδιάκριτη ενώ σε άλλες είχε σβηστεί πλήρως δ) εννέα (9) πλαστικές φιάλες με την επισήμανση « blueberry dunkin donuts» και ημερομηνία ανάλωσης FEB 06 δυσδιάκριτη, ενώ σε άλλες είχε σβηστεί πλήρως ε) εννέα (9) πλαστικές φιάλες με την επισήμανση « cinnamon dunkin donuts» και ημερομηνία ανάλωσης FEB 06 δυσδιάκριτη, ενώ σε άλλες είχε σβηστεί πλήρως στ) τρεις πλαστικές φιάλες με την επισήμανση « coconut dunkin donuts» και ημερομηνία ανάλωσης FEB 06 δυσδιάκριτη. Συνολικό βάρος των κατασχεθέντων τροφίμων 50 κιλά. Τα ανωτέρω τρόφιμα κατασχέθηκαν στο κεντρικό κατάστημα της επιχείρησης.
Επίσης κατασχέθηκαν α) οκτώ (8) πλαστικές φιάλες με ημερομηνία ανάλωσης «used by 7/APR/06» η οποία ήταν δυσανάγνωστη στις περισσότερες φιάλες συνολικός όγκος 6 λίτρα β) ένας πλαστικός περιέκτης ανοικτός με επισήμανση «white dipping king» με ημερομηνία ανάλωσης «used by 02/03/06», βάρους 8,6 κιλών γ) μια συσκευασία ανοικτή με την επισήμανση «English breakfast tea dunkin donut fine tea « που περιείχε είκοσι αυτοτελή φακελάκια, βάρους 40 γρ. με ημερομηνία ανάλωσης «used by 15 MAR 06». Συνολικού βάρους των κατασχεθέντων τροφίμων 8,64 κιλά και 6 λίτρα. Τα ανωτέρω τρόφιμα κατασχέθηκαν στο υποκατάστημα της επιχείρησης
Δ) Επίσης διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής σε χώρο του καταστήματος.
5.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «ΦΑΡΙΝΑ» Κοκκινίδης Αναστάσιος, αρτοποιείο με πώληση ειδών ζαχ/κης και γαλα/κων προϊόντων, πλ. Σκρα 10-Καλαμαριά, διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από την Υγειονομική Διάταξη Αιβ 8577/1983, καθ‹ υποτροπήν και σύμφωνα με τον τελευταίο έλεγχο η επιχείρηση χαρακτηρίζεται ακάθαρτη. Επίσης διαπιστώθηκε υπέρβαση των δραστηριοτήτων που προβλέπονται από την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας που διαθέτει η επιχείρηση.
Επιπλέον, το Δ.Σ του ΕΦΕΤ πρότεινε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης εάν δεν συμμορφωθεί ως προς τις συστάσεις που αναγράφονται στις εκθέσεις των ελέγχων έως την 31-12-2006.
6.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ΕΥΡΩ στην επιχείρηση ΓΑΛΑΤΗ ΜΑΡΙΑ & ΣΙΑ ΟΕ «SITOS», αναψυκτήριο με εργαστήριο, Χατζημιχάλη 49, Λάρισα διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν :
―Σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης και συγκεκριμένα ότι σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας (αναψυκτήριο με εργαστήριο) που κατέχει η επιχείρηση, οφείλει να διαθέτει τα παραγόμενα στο εργαστήριο της προϊόντα μόνον από το εν λόγω αναψυκτήριο και όχι να διαθέτει αυτά, χονδρικώς, σε άλλα καταστήματα (αναψυκτήρια- τυροπιτάδικα)
―Το ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής και καθαριότητας των χώρων, εξοπλισμού και υποδομής.
―Τις ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις τις κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης
―Τη μη κανονικότητα τροφίμων (δεσμεύτηκαν και στην συνέχεια κατασχέθηκαν 25 κιλά μπέικον που χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή της) και υλικών που προορίζονται να έλθουν σε επαφή με τα τρόφιμα και
―Τη μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.
Επιπλέον, το Δ.Σ του ΕΦΕΤ πρότεινε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης στην αδειοδοτούσα αρχή έως ότου συμμορφωθεί στις παρατηρήσεις της έκθεσης ελέγχου.
7.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους έξι χιλιάδων (6.000) ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «Γ. Σαβοϊδάκης ΑΕ», πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής & πρατήριο άρτου, αερολιμένας Ν. Καζαντζάκη, Ηράκλειο, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκαν:
―αρτοσκευάσματα ΜΗ κανονικής επισήμανσης και συγκεκριμένα η επισήμανση είχε μόνο την επωνυμία της επιχείρησης και την ημερομηνία λήξης
―88 τεμάχια σφολιατοειδή- πίτες κλπ, λόγω του ότι η θερμοκρασία συντήρησης τους δεν ήταν η προβλεπόμενη
―14 τεμάχια γλυκισμάτων λόγω του ότι η θερμοκρασία συντήρησης τους δεν ήταν η προβλεπόμενη διατηρούνταν σε ανώτερη των 7Ο C.
―Επίσης το κατάστημα λειτουργούσε με ουσιώδη τροποποίηση των όρων λειτουργίας τους καθώς διέθετε προς πώληση μη συσκευασμένα προϊόντα.
8.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «Γ. Σαβοϊδάκης ΑΕ», πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής & πρατήριο άρτου, Λ. Κνωσσού 258, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκαν αρτοσκευάσματα λόγω μη κανονικής επισήμανσης και συγκεκριμένα η επισήμανση είχε μόνο την επωνυμία της επιχείρησης. Επίσης κατασχέθηκαν 56 τεμάχια και 1700 gr περίπου σφολιατοειδή- πίτες κλπ λόγω του ότι η θερμοκρασία συντήρησης τους δεν ήταν η προβλεπόμενη.
9.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «Ελαιώνες ΕΠΕ-παιδικές κατασκηνώσεις», εγκατάσταση μαζικής εστίασης εντός κατασκήνωσης, Γομάτι - Χαλκιδικής, διότι κατά τον επανέλεγχο διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση ως προς τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων
10.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ΕΥΡΩ στην επιχείρηση Αθανασόπουλος Αγγελος, αρτοποιείο μετά χώρου πώλησης ειδών ζαχ/κης, Λ. Αμπατζόγλου 30-Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, διότι κατά τον πρώτο έλεγχο (28-6-206) διαπιστώθηκαν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, της Υ.Δ. Αιβ/8577/83 σε συνδυασμό με την ΚΥΑ 487/2000. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος στη συγκεκριμένη επιχείρηση προκλήθηκε μετά από έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικής Διεύθυνσης Νέας Καλλικράτειας με το οποίο γνωστοποιούσε στον ΕΦΕΤ καταγγελία καταναλωτή σχετικά με αλμυρά κουλουράκια τα οποία περιείχαν περιττώματα τρωκτικών. Κατά τον επανέλεγχο στις 26-7-2006 διαπιστώθηκε η συμμόρφωση της επιχείρησης ως προς τις συστάσεις που έγιναν στον πρώτο έλεγχο.
11.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους δύο χιλιάδων και πεντακοσίων (2.500) ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «Αφθονή» Τσανουσίδου Δέσποινα, καφέ-ουζερί, Πυργαδίκια Χαλκιδικής, διότι κατά τον έλεγχο η επιχείρηση βρέθηκε να κατέχει μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 20 kgr διάφορα ιχθυηρά (καλαμάρια θράψαλα, κλπ) μη ασφαλή- ακατάλληλα για κατανάλωση λόγω αλλοίωσης των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων (αφυδάτωση, εγκαύματα κατάψυξης, οξείδωση τάγγιση)
12.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «Παπαδόπουλος Παύλος- Η κιβωτός», εστιατόριο, παραλία Σάρτης Δήμου Τορώνης, διότι κατά τον επανέλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση εξακολουθούσε να παρουσιάζει αποκλίσεις από τους γενικούς κανόνες υγιεινής όπως αυτοί ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
13.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους χιλίων πεντακοσίων (1.500) ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «Σλαβάκης Χρήστος- Η Γάστρα», ταβέρνα-ψητοπωλείο, Στροφή Κουφαλίων Νέας Χαλκηδόνας, διότι κατά τον επανέλεγχο βρέθηκαν στην επιχείρηση 18 kg, περίπου τρόφιμα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν: α)1,200kg νωπές χοιρινές μπριζόλες οι οποίες παρουσίαζαν αλλοίωση των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων β) 5,440kg νωπά φιλέτα χοιρινά Ολλανδίας στα οποία είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης 28-7-06 και γ) 11,500kg ψημένα κρεατοσκευάσματα τα οποία παρουσίαζαν αλλοίωση των οργανοληπτικών τους χαρακτήρων.
Επίσης διαπιστώθηκε μερική συμμόρφωση στις συστάσεις που έγιναν κατά το πρώτο έλεγχο.
14.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους δύο χιλιάδων (2.000)ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «Porfi Hotel ΑΒΕΤ - ΝΕ», Νικήτη Χαλκιδικής, διότι κατά τον επανέλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση εξακολουθούσε να παρουσιάζει αποκλίσεις από τους γενικούς κανόνες υγιεινής όπως αυτοί ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
15.Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «Χατζηχαμπέρης Αναστάσιος»,εστιατόριο, Πόρτο Κουφό Νομού Χαλκιδικής, διότι κατά τον επανέλεγχο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση εξακολουθούσε να παρουσιάζει αποκλίσεις από τους γενικούς κανόνες υγιεινής όπως αυτοί ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.
Πηγή: skai.gr