Προς εξάντληση πετρελαίου;

Έντονα αμφισβητούν επιστήμονες την εγκυρότητα της νέας έκθεσης του πετρελαϊκού κολοσσού της BP αναφορικά με τα εναπομένοντα παγκόσμια αποθέματα μαύρου χρυσού.

Όπως γράφει η εφημερίδα Ιντιπέντεντ, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα φυσικά αποθέματα πετρελαίου είναι ικανά να παρέχουν τη δυνατότητα κατανάλωσης ίδιας με τα σημερινά επίπεδα επί 40 ακόμα χρόνια.

Το πόρισμα αυτό δίνει μία ακόμα παράταση στο εκτιμώμενο τέλος του διαθέσιμου πετρελαίου.

Η εφημερίδα, ωστόσο, αντιτάσσει τις διαμετρικά αντίθετες εκτιμήσεις επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και αυτοί από το λονδρέζικο Κέντρο Ανάλυσης Εξάντλησης Πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οριστική εξάντληση των αποθεμάτων μαύρου χρυσού θα έρθει πολύ πιο σύντομα από όσο κυβερνήσεις και πετρελαϊκές εταιρείες είναι έτοιμες να παραδεχθούν.

Η δική τους εκτίμηση είναι ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα φτάσει στο απόγειό της σε τέσσερα χρόνια και έπειτα θα ξεκινήσει μία φθίνουσα πορεία, συναρτούμενη από τα σημαντικά μειωμένα αποθέματα μαύρου χρυσού.

Οι αλλαγές που θα συντελεστούν σε επίπεδο τόσο παγκόσμιας οικονομίας όσο και τρόπου ζωής θα είναι τεράστιες, επισημαίνει η εφημερίδα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο