Προς δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας- Πώς θα πληρωθούν όσα έληξαν

Το ξαφνικό, αυστηρότερο lockdown για μία εβδομάδα ενεργοποιεί ακόμη περισσότερα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Μετά την άμεση αντίδραση του ΥΠΟΙΚ να ανακοινώσει μη καταβολή του ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν όλο αυτό το διάστημα κλειστές, αλλά και για το λιανεμπόριο καθώς παγώνει και το click away μέχρι νεότερας, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πως η κατάσταση δυσκολεύει. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν περισσότερο. Η βεντάλια των μέτρων ανοίγει και σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να στηριχθούν επιπλέον και όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας αυτήν τη στιγμή.

Άλλωστε  η εύρεση εργασίας αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατη εν μέσω lockdown. Ένα από τα μέτρα που εξετάζει να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με το Money Review μέσα στις επόμενες ημέρες είναι και η παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τουλάχιστον μέσα στον Ιανουάριο. Δίμηνη παράταση είχε δοθεί και  στα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο .Παρόλο που ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ φέτος προβλέπει λιγότερες δαπάνες σε επιδόματα κατά 497 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, η πρόβλεψη της δαπάνης για τα επιδόματα ανεργίας θα αναθεωρηθεί προς το πάνω εάν χρειαστεί.

Πώς θα πληρωθούν τα επιδόματα που έληξαν 

Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Νοεμβρίου η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου.

Για όσους ανέργους έληξε  η επιδότησή τους εντός του Δεκεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου και η καταβολή του δεύτερου επιπλέον μήνα επιδότησης θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογο θα είναι και το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας που θα λήξουν μέσα στον Ιανουάριο. Δηλαδή το ποσό που θα αφορά τον πρώτο μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου ενώ η καταβολή του ποσού που θα αντιστοιχεί στον δεύτερο μήνα θα γίνει εντός του Μαρτίου.

Σε αναστολή ξανά

Ούτε ένα μήνας δεν πέρασε από τότε που εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ  επέστρεψαν ξανά στις θέσεις εργασίας τους και από σήμερα ξαναμπαίνουν αναγκαστικά σε αναστολή. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός της κυβέρνησης απελευθερώνει από τις 11 Ιανουαρίου ξανά τις οικονομικές δραστηριότητες που λειτουργούσαν την περίοδο  των εορτών. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν σε αναστολή από σήμερα και για μια εβδομάδα θα λάβουν από το κράτος αναλογικό ποσό επί της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ. Έτσι για μια εβδομάδα η κρατική ενίσχυση υπολογίζεται στα 124,6 ευρώ.Εφόσον επιστρέψουν στην εργασία τους στις 11 Ιανουαρίου ,ο εργοδότης θα πρέπει να αναλάβει την μισθοδοσία τους για το υπόλοιπο του μήνα 

Όλα τα μέτρα για εργαζόμενους που ισχύουν τον Ιανουάριο

-Το μέτρο των αναστολών έχει παραταθεί μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου τόσο για κλειστές όσο και για πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή ολόκληρο τον Ιανουάριο θα λάβουν ολόκληρο το ποσό των 534 € ενώ όσοι μείνουν σε αναστολή κάποιο χρονικό διάστημα εντός του Ιανουαρίου θα πάρουν αναλογία επί του ποσού των 534 ευρώ 

-Μέχρι 31 Ιανουαρίου ισχύει και  η υποχρεωτική τηλεργασία του 50% των εργαζομένων μιας επιχείρησης, στις περιπτώσεις που η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί μέσω της εξ αποστάσεως εργασίας. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται στην επιχείρηση  πρόστιμο 3.000 ευρώ.

-Το πρόγραμμα Συνεργασία έχει παραταθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου. Καλύπτει το 60% επί της απώλειας του μισθού του εργαζόμενου που εντάσσεται στον μηχανισμό ενώ καλύπτεται από το κράτος το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τον χρόνο που αυτοί δεν εργάζονται.

-Το κυλιόμενο ωράριο έχει παραταθεί έως και 31 Ιανουαρίου. Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόζουν το ωράριο των εργαζομένων τους με τέτοιο τρόπο ώστε να τηρείται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης ανά μισή ώρα. Εντός 2ώρου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσέρχονται και να αποχωρούν σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. 

Πηγή: Money Review