Προειδοποίηση της Γαλλίας προς τράπεζες

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε το Σάββατο την κυβερνητική προειδοποίηση προς τις τράπεζες που επωφελούνται της κρατικής χρηματοδότησης για την διάσωσή τους ότι έχουν την ευθύνη να μην μειώσουν την δανειοδότηση προς τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξ αιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

"Θα ήθελα να πιστεύω ότι οι απειλές θα αποδειχθούν αρκετές και δε θα χρειαστεί να τις εφαρμόσουμε", δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή στην εφημερίδα Le Parisien, αλλά το περιεχόμενό της δημοσιοποιήθηκε από χθες.

Η δήλωσή της, η οποία αντανακλά την ανησυχία της Γαλλικής κυβέρνησης πως οι τράπεζες δεν παρέχουν επαρκείς πιστώσεις στις επιχειρήσεις, ακολουθεί την ομιλία του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί την Πέμπτη, όταν απείλησε να εκθέσει δημόσια τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που δεν "αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους".

Ο Σαρκοζί μίλησε περί "ηθικής συμφωνίας" η οποία δεσμεύει τις τράπεζες που λαμβάνουν κρατική βοήθεια να μην αποθησαυρίσουν ή δεσμεύσουν τα χρήματα που τους δόθηκαν για να εξασφαλιστεί η ρευστότητά τους αλλά να συνεχίσουν το δανεισμό προς τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Η Γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει 360 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών να σωθούν οι τράπεζες από την διεθνή κρίση που χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη μετά την ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Με την ανεργία να βαίνει αυξανόμενη, την καταναλωτική εμπιστοσύνη να έχει υποχωρήσει και τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν ότι η Γαλλία θα εισέλθει σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, η κυβέρνηση εκφράζει ανοικτά φόβους πως η έλλειψη πίστωσης προς τις επιχειρήσεις θα στραγγαλίσει την εγχώρια οικονομία.


Πηγή: skai.gr