Από 1,14 έως 1,19 ευρώ η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης- Πότε θα πληρωθεί το επίδομα

Από 1,14 έως 1,19 ευρώ ανά λίτρο πωλείται σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης, πρώτη μέρα διάθεσής του.

Σημειώνεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή ήταν περίπου στα 0,75 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και στις 15 Απριλίου, οπότε και ολοκληρώρηκε η διάθεσή του, στα 0,95 ευρώ. Με λίγα λόγια η άνοδος σε σχέση με πέρυσι κινείται από 46% (σε σχέση την ίδια στιγμή πέρυσι) έως και 15% (στο τέλος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης τον Απρίλιο).

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ανοίξει το αργότερο μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, καθώς στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης να γίνουν ακόμα και τον Νοέμβριο, και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του έτους.

Το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59 και φτάνει μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Αναλυτικά:

- Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
- Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
- Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ από 80 ευρώ.
- Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ από 650 ευρώ.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικων επιδιώκει οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης να γίνουν ακόμα και τον Νοέμβριο, και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του έτους.
 

Πηγή: skai.gr