Κλείσιμο

Πράσινο φως για το κλείσιμο της Ο.Α

Πράσινο φως για το κλείσιμο της Ολυμπιακής Αεροπορίας με την παράλληλη έναρξη των διαδικασιών για τη σύσταση νέας εταιρείας με ιδιώτες επενδυτές αναμένεται να ανάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, υιοθετώντας το σχέδιο που της έχει υποβάλει ο έλληνας υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης.

Η εταιρία θα κληρονομήσει το όνομα της Ολυμπιακής και τις πολύτιμες χρονοθυρίδες της (slots) στα ελληνικά και διεθνή αεροδρόμια.

Το προσωπικό της Ολυμπιακής θα απολυθεί, και στη συνέχεια η νέα εταιρία θα κάνει από αυτό όσες προσλήψεις κρίνει αναγκαίες.

Όσοι δεν προσληφθούν είτε θα προχωρήσουν προς την εθελούσια έξοδο τους είτε θα πρέπει να δεχθούν μια άλλη θέση που θα τους προταθεί στον δημόσιο τομέα.

Η ολοκλήρωση του υπό κοινοτική έγκριση σχεδίου της κυβέρνησης προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του 2009.

Η νέα εταιρία θα αντιπροσωπεύει σε μέγεθος το 65% της σημερινής Ολυμπιακής.

• • Η μείωση του πτητικού έργου της νέας εταιρίας στοχεύει κυρίως πτήσεις προς το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει κινήσει εδώ και καιρό διαδικασίες έρευνας για χορήγηση παρανόμων κρατικών ενισχύσεων στην Ο.Α και κατά την περίοδο 20052007. Ήδη η εταιρεία οφείλει να επιστρέψει στο δημόσιο, ύστερα από καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 493,5 εκατ., ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις που είχε εισπράξει τη περίοδο 200202004 καθώς και 130 εκατ. ευρώ για την περίοδο 19982002.

Τρέχει επίσης από το Μάιο του 2005 πρόστιμο 10.512 ευρώ την ημέρα λόγω μη συμμόρφωσης της Ο.Α προς τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου για επιστροφή στο κράτος των παρανόμων κρατικών ενισχύσεων που είχε εισπράξει.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με το κλείσιμο της υπερχρεωμένης Ολυμπιακής και τη σύσταση της νέας εταιρείας θα παραγραφούν εν όλω η εν μέρει αυτές οι τεράστιες οφειλές της Ολυμπιακής προς το κράτος αφού ουσιαστικά πρόκειται για πτώχευση της εταιρείας.

Ως προς το ζήτημα αυτό πάντως θα πρέπει κανείς να περιμένει την ακριβή διατύπωση της σχετικής απόφασης που θα πάρει η Κομισιόν.
Πηγή: skai.gr