Πόσο στοίχισε στην Τουρκία το μποϋκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας

Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 15% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας για τρίτο συνεχόμενο μήνα πτώση, μέσω του ανεπίσημου μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Συνέλευση Εξαγωγέων της Τουρκίας, χωρίς να έχουν δημοσιευτεί, δείχνουν ότι η πτώση στις εξαγωγές τουρκικών προϊόντων προς το Βασίλειο του Κόλπου για τον Οκτώβρη ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Τηλεφωνική κλήση στα τέλη Νοεμβρίου μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βασιλιά Salman της Σαουδικής Αραβίας πιθανότατα να σημαίνει ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, αναφέρει δημοσίευμα του Nordic Monitor.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας η Σαουδική Αραβία είναι η 15η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της χώρας, με τα κυριότερα προϊόντα εξαγωγών να αφορούν χαλιά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, χημικά προϊόντα, σπόρους, έπιπλα και χάλυβα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σαουδικής Αραβίας είχε δημοσιεύσει στο Twitter ότι «Το μποϊκοτάζ της Τουρκίας, είτε σε επίπεδο εισαγωγών, επενδύσεων ή τουρισμού, είναι ευθύνη κάθε Σαουδάραβα - εμπόρου και καταναλωτή - ως απάντηση στη συνεχιζόμενη εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης προς την ηγεσία μας, τη χώρα μας και τους πολίτες μας».

Πηγή: sigmalive