Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανέβασε το βασικό επιτόκιο στο 20% από 9,5%

Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανέβασε το βασικό επιτόκιο στο 20% από 9,5%

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε το επιτόκιο στο 20% από 9,5% προκειμένου να αντισταθμίσει την υποτίμηση στο ρούβλι και την αύξηση του πληθωρισμού.

«Οι εξωτερικές συνθήκες για τη ρωσική οικονομία έχουν αλλάξει δραστικά» αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι η αύξηση του βασικού επιτοκίου θα διασφαλίσει μια άνοδο του επιτοκίου καταθέσεων στα επίπεδα που απαιτείται για να αντισταθμιστούν οι αυξημένοι κίνδυνοι υποτίμησης και πληθωρισμού.

Αυτή η απόφαση ήταν απαραίτητη για να ενισχυθεί η οικονομία και η σταθερότητα στις τιμές και να προστατευτούν οι αποταμιεύσεις των πολιτών.

Καταρρέει το ρούβλι

Έως και το 40% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, χάνει σήμερα το ρωσικό ρούβλι, σημειώνοντας ρεκόρ, μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Το ρούβλι έπεσε έως 40% σε ισοτιμία 118,63:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές.

Άνοδος 5% στο πετρέλαιο – Στα 103 δολάρια το βαρέλι

Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημειώνει αλματώδη αύξηση, που ξεπέρασε το 6%, στις συναλλαγές στην Ασία μέχρι τώρα, καθώς οι αγορές μοιάζουν να ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η τιμή του βαρελιού αυξανόταν κατά 6,27%, στα 97,33 δολάρια, περί τις 06:45 (ώρα Ελλάδας), ενώ αυτή του βαρελιού Brent σημείωνε άνοδο 5,24%, στα 103,06 δολάρια.

Σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ αφού δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: skai.gr