Ποιους αφορά η 3μηνη παράταση της προστασίας της Α' κατοικίας

Ποιους αφορά η 3μηνη παράταση της προστασίας της Α' κατοικίας

Tρίμηνη παράταση έως το τέλος Ιουλίου του σημερινού καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης και πρόγραμμα «γέφυρα» για όσους δανειολήπτες πλήττονται από τον κορωνοϊό, που θα προβλέπει και επιδότηση από το κράτος.

Το πρόγραμμα θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο πλαίσιο και θα επιβραβεύει και τους συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση. Στόχος όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. 

Η παράταση αφορά στο υφιστάμενο καθεστώς που προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις. Αφορά δηλαδή όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από στεγαστικό δάνειο έως και τα τέλη του 2018. δηλαδή όσους το στεγαστικό τους δάνειό τους έχει «κοκκινίσει» πολύ πριν από τη νέα κρίση που προκαλεί η πανδημία.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων μπορεί ένας οφειλέτης να υποβάλλει αίτηση είναι η οφειλή του από στεγαστικό δάνειο να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, η αξία της πρώτης τους κατοικίας να είναι έως 250.000 ευρώ και η περιουσία τους να μην ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα, νοικοκυριά με εισόδημα έως 36.000 ευρώ όταν πρόκειται για οικογένεια με τρία προστατευόμενα μέλη, έχουν τη δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης από το δημόσιο της μηνιαίας δόσης του δανείου τους. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί 3.198 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλής προς τις τράπεζες.

Πηγή: skai.gr