Ποια είναι η εταιρία Λούις

Στα τέλη του 1999, η Κύπρος συγκλονίστηκε από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, οπού ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 700%, πριν διακοπούν οι διαπραγματεύσεις.

Διατάχθηκε τότε εισαγγελική έρευνα σε μεγάλες εισηγμένες εταιρίες, για κατάχρηση πληροφοριών, εξαπάτηση και προνομιακή πώληση μετοχών, με πολιτικές προεκτάσεις.

Ανάμεσα στις υπό διερεύνησιν εταιρίες, ήταν και η Λούις. Στο εισαγγελικό πόρισμα 350 σελίδων δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορητήριο. Από την έρευνα προέκυψαν τα εξής δεδομένα:

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Κύπρου συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Λούις. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Δημοκρατικό κόμμα της Κεντροδεξιάς, αγόρασαν προνομιακές μετοχές της εταιρίας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Στελέχη του ΑΚΕΛ Αριστεράς κατέχουν διοικητική θέση στην Alasia cruises, μέρος της οποίας ανήκει στην Λούις.

Η εταιρία Λούις θεωρείται η πιο ισχυρή τουριστικά εταιρία σε όλη την Μεσόγειο. Έχει 12 κρουαζερόπλοια, 11 ξενοδοχεία στην Κύπρο, 14 στην Ελλάδα και 1 στην Αίγυπτο, εταιρίες κέιτερινγκ σε 12 αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου και του Ελευθέριος Βενιζέλος.

Επίσης, διατηρεί επιχειρήσεις σε 8 χώρες, ταξιδιωτικά γραφεία και καταστήματα αδασμολόγητων ειδών.

Όταν η μετοχή της εταιρίας μπήκε στο χρηματιστήριο στις 3 Αυγούστου 1999, είχε τιμή έναρξης 0,40 σεντς. Στο κλείσιμο της πρώτης μέρας διαπραγμάτευσης η μετοχή απέδωσε κέρδη ρεκόρ, 800%. Την επόμενη ημέρα διαπραγμάτευσης, η μετοχή έχασε 200% της αξίας της γιατί οι μεγαλοεπενδυτές πούλησαν μαζικά.

Σήμερα, η μετοχή αξίζει 0,50 σεντς. έχοντας χάσει 750% από τα κέρδη της.

Στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Λούις, μετέχουν μεταξύ άλλων: Τάκης Κληρίδης, πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Γεωργιάδης, τέως πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης της χώρας, Στέλιος Κοίλαρης και Χρίστος Μαυρέλλης πρώην υπουργοί τουρισμού, βιομηχανίας και εμπορίου, Αλέξης Γαλανός, πρώην πρόεδρος της κυπριακής βουλής και νυν δήμαρχος Αμμοχώστου.

Τέλος, η εταιρία Λούις έχει πρώτο νομικό σύμβουλο το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και ΣΙΑ, που ανήκε στον νυν πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.
Πηγή: Αγγελική Παπαμιλτιάδου