Bloomberg: Ελλάδα και άλλοι 6 πιέζουν την Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο - Τι προτείνουν στο έγγραφό τους

Σκληρό μπρα ντε φερ για το πλαφόν - Η πρόταση της τσεχικής προεδρίας - Κρίσιμο το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου - Σύνοδος Κορυφής για το ενεργειακό στις 19 του ίδιου μήνα

Επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολοθούν να πιέζουν για ένα πιο αποτελεσματικό ανώτατο όριο (πλαφόν) στις τιμές του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό που προσφέρεται από την Κομισιόν είναι απίθανο να βοηθήσει τους καταναλωτές να καλύψουν ένα μέρος των λογαριασμών ρεύματος και να ανακουφιστούν.

Στις 13 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Ενέργειας καλούνται να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το πλαφόν και την ενέργεια, η οποία να επικυρωθεί από τους 27 ηγέτες
στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το οποίο παρουσιάζει το έγγραφο που εστάλη στην Κομισιόν, χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών.

Bloomberg

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης των «7»;

1)Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα 160 €)

2)Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τον σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG που ορίζονται στο Henry Hub στις ΗΠΑ, στο JKM στην Ασία, στο NWE και στο MED στην Ευρώπη

3)Δεν έχει οριστεί χρονικό διάστημα για το ανώτατο όριο

Οι χώρες προτείνουν επίσης την κατάργηση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν για το ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο, αφορά τιμή 275$ για δύο εβδομάδες και επίσης να είναι τουλάχιστον 58€ υψηλότερη από τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.

«Η συνθήκη δύο διαδοχικών εβδομάδων σταθερών υψηλών τιμών του φυσικού αερίου δεν είναι αποτελεσματική για την επίτευξη άμεσων θετικών αποτελεσμάτων για τις αγορές», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στην πρόταση της Επιτροπής. «Τα επίπεδα ενεργοποίησης απέχουν πολύ από το να αποτρέψουν επεισόδια υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου».

Οι νέες απαιτήσεις προϊδεάζουν για δύσκολες διαπραγματεύσεις ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, με τις έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών να παραμένουν. Εάν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν μέχρι τότε, το θέμα θα πάει σε επίπεδο ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, που έχει προγραμματιστεί στις 19 Δεκεμβρίου.

Η Τσεχία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής την προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε συμβιβασμό που μειώνει το ανώτατο όριο τιμών από 275 ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή σε 264 ευρώ, σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο που είδε το Bloomberg. Πρότεινε επίσης να μειωθεί το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν να παραμείνουν οι τιμές πάνω από αυτό για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός σε πέντε ημέρες από δύο εβδομάδες. Μία πρόταση, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή, τουλάχιστον από τους «7».

Η πρόταση από τους «επτά» προβλέπει εφαρμογή των τιμών για τον επόμενο μήνα και για το τρίμηνο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι χώρες ζήτησαν επίσης από τα κράτη μέλη να έχουν τον τελευταίο λόγο για το εάν το ανώτατο όριο τιμών αναστέλλεται λόγω ακούσιων διαταραχών της αγοράς ή διαταραχών στον εφοδιασμό, αντί να το αφήσουν στα χέρια της Επιτροπής. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει η επιλογή αυτόματης ανάρτησης.

Η Ισπανία θεωρείται ότι υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την πρόταση, ενώ η Γαλλία θα είναι κρίσιμης σημασίας να συμμετάσχει, με ομάδες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να αντιτίθενται σε ένα αυστηρότερο ανώτατο όριο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Πηγή: skai.gr