Περικοπές ακόμα και σε χαμηλές συντάξεις σκέφτεται η κυβέρνηση

Περικοπές ακόμα και στις χαμηλές συντάξεις με τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Οι μειώσεις, που θα αφορούν σε περίπου 900.000 συνταξιούχους, θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 με στόχο την εξοικονόμηση 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως για την ώρα βρίσκονται εκτός σχεδιασμού των μειώσεων οι προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς να υπάρξει ένα ποσοστιαίο όριο στις μειώσεις των συντάξεων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα οδηγούσε, σε ακραίες περιπτώσεις, σε μειώσεις έως και 39%.

Για τα εργασιακά, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν πως βάσει της συμφωνίας της Μάλτας, το όριο των ομαδικών απολύσεων θα παραμείνει στο 5% μηνιαίως, ωστόσο θα αλλάξει η αρμοδιότητα για την έγκρισή τους.

Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στις άδειες των συνδικαλιστών και στους λόγους απόλυσής τους, ενώ προαναγγέλθηκε νομοθετική παρέμβαση για τη επιστροφή της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και της αρχής ευνοϊκότερης ρύθμισης, μετά το τέλος του προγράμματος.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης