Κλείσιμο

Περαιτέρω πτώση

Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, στο 1,5%, μείωσε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η νέα μείωση κατά 50 μονάδες βάσης αναμένεται ότι θα οδηγήσει στη μείωση των δόσεων για 500.000 έλληνες δανειολήπτες που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, συνδεδεμένο με αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα.

Πάντως, ο διοικητής της ΕΚΤ άφησε παράθυρο και για νέα μείωση επιτοκίων, υπογραμμίζονται ότι η περικοπή στο 1,5% δεν είναι απαραίτητα το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο μπορούν να φτάσουν τα επιτόκια.

Επιπλέον, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομία της ζώνης του ευρώ κατά το 2009, προβλέποντας πλέον υποχώρηση κατά 2,7% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο, σύμφωνα με τους αριθμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Εξάλλου, σε νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως αναμενόταν, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας. Το επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 0,5%, το χαμηλότερο από την ίδρυση της Τράπεζας πριν από 315 χρόνια.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα προβεί στην αγορά κυβερνητικών και επιχειρηματικών τίτλων, ύψους περίπου 82 δισεκατομμυρίων ευρών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την ενθάρρυνση των τραπεζών να αρχίσουν ξανά να δανείζουν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Πηγή: skai.gr