Παρέμβαση από την Fed με μείωση επιτοκίου κατά 0,50%

H FOMC αποφάσισε τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε 1% - 1,25%, όπως ανακοινώθηκε.

Την προηγούμενη φορά που η Fed είχε μεταβάλλει τα επιτόκια στο μεσοδιάστημα των προγραμματισμένων συνεδριάσεων ήταν τον Οκτώβριο του 2008 στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. 

«Ο κορωνοϊός θέτει κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα» τονίζει η Fed σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Υπό το φως των κινδύνων αυτών και με γνώμονα την επίτευξη των στόχων για την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η FOMC αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Fed επισημαίνει παράλληλα ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους για το οικονομικό outlook και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά και θα δράσει με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξει την οικονομία».

Η ψήφος για την έκτακτη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη. 

Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC) τονίζει ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας παραμένουν ισχυρά, αλλά ο κοροναϊός φέρνει κινδύνους στην οικονομική δραστηριότητα. Υπό το φως αυτών των κινδύνων,

Η Επιτροπή τονίζει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιδράσεις τους στις οικονομικές προοπτικές και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της με τον κατάλληλο τρόπο για να υποστηρίξει την οικονομία, αναφορά που ερμηνεύεται ως προαναγγελία και νέων μειώσεων στα επιτόκια, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Η παρέμβαση της Fed έρχεται αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7, οι οποίοι, αν και δεν ανακοίνωσαν συγκεκριμένα μέτρα, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που δημιουργεί στην παγκόσμια οικονομία η επιδημία του κοροναϊού.

Το ανακοινωθέν του G7 δεν εντυπωσίασε τους επενδυτές διεθνώς, οι οποίοι περίμεναν κάποια συγκεκριμένα μέτρα από τους ισχυρούς της παγκόσμιας οικονομίας. Φαίνεται, όμως, ότι και η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων δεν έχει προκαλέσει σοβαρή αλλαγή του κλίματος. Οι δείκτες στη Νέα Υόρκη είχαν διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων στην εκκίνηση των συναλλαγών, ξεκινώντας αρνητικά, περνώντας σε άνοδο μετά τις ανακοινώσεις από την Fed, γυρίζοντας πάλι σε αρνητικά πρόσημα για λίγο και σημειώνοντας, γύρω στις 17.30 ώρα Ελλάδος, άνοδο περίπου κατά 0,60% για τον S&P 500 και τον Nasdaq.

Πηγή: skai.gr