Χωρίς επιδόματα το πακέτο ύψους 300 δισ. ευρώ της Κομισιόν για την ενέργεια- Πώς μπορεί να τα αξιοποιήσει η Ελλάδα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

«Αν προκύψουν χρήματα από την Ευρώπη, τότε θα είναι πέρα και πάνω από όσα έχουμε ήδη ανακοινώσει και θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων», σχολίαζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι λίγο πριν τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για το RegenerationEU, πολύ πιθανόν έχοντας τα ...δάχτυλά τους σταυρωμένα.  

Τελικά επιπλέον χρήματα προέκυψαν, δεν μπορούν όμως να.... γίνουν επιδόματα. Από το ευρωπαϊκό πακέτο των 75 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και 225 δισ. ευρώ δανείων για τον ....απογαλακτισμό από τη ρωσική ενέργεια, φαίνεται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ότι αναλογούν στη χώρα μας περί το 1 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το πλαίσιο αξιοποίησης τους όμως είναι σαφές, αφού μπορούν να κατευθυνθούν μόνο σε υποδομές. Δεν μπορούν να γίνουν δηλαδή κάρτες καυσίμων , μπορούν όμως υπό προϋποθέσεις να γίνουν φωτοβολταϊκά στις στέγες δημοσίων κτιρίων.  

Οι Βρυξέλλες τουλάχιστον επέτρεψαν τη συνέχιση των υφιστάμενων εργαλείων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για την επόμενη περίοδο θέρμανσης, εφόσον οι χώρες έχουν ίδιους πόρους.  

Έτσι ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια, παρέχεται η δυνατότητα φορολόγησης και ανακατανομής προς όφελος των καταναλωτών, των εξαιρετικά υψηλών εσόδων των επιχειρήσεων ενέργειας. Επιδοτήσεις λογαριασμών ενέργειας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων και μέτρα «ρύθμισης» τιμών λιανικής μπορούν επίσης να συνεχιστούν εφόσον δεν παραβιάζουν το κοινοτικό πλαίσιο. 

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση πόρων για επιπλέον στήριξη υπό την πίεση των αυξανόμενων τιμών στα καύσιμα. Προς το παρόν πάντως όλοι δηλώνουν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί με τις ανακοινώσεις που ήδη έχουν γίνει. «Ανάσα» στα έσοδα θα μπορούσε να δώσει ο τουρισμός για τον οποίο υπάρχουν προσδοκίες ότι μπορεί να κινηθεί και καλύτερα από το 2019. Σημαντική ώθηση – για το επόμενο όμως έτος – θα δώσει η ανακοίνωση την ερχόμενη εβδομάδα της διατήρησης της ρήτρας διαφυγής και για το 2023. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν θα έχει τον «ζουρλομανδύα» της επίτευξης συγκεκριμένου ύψους πρωτογενούς πλεονάσματος και άρα θα μπορεί στην «εκλογική» χρονιά να κατευθύνει πόρους στη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων με δεδομένο ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια θα παραμείνουν.  

Πηγή: skai.gr