Κλείσιμο

Παιδικό παιχνίδι με μόλυβδο

Και στην ελληνική αγορά έχει διατεθεί μέρος παιχνιδιών της Μattel που περιέχουν μόλυβδο. Όπως ανακοίνωσε η Mattel, μητρική της Fisher Price, πρόκειται για το παιχνίδι "Dora, πες το σε δύο γλώσσες" (κωδικός L5112), το οποίο κυκλοφόρησε στις 20 Ιουλίου και το οποίο αποσύρεται, ενώ 1,5 εκ. ίδια παιχνίδια πρόκειται να αποσυρθούν από ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη.

 Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η Mattel, η ανάκληση αφορά μόνο στο συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο είναι αναρτώμενο κουτί αναπαραγωγής λέξεων για εκπαιδευτικούς λόγους στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, που επιτυγχάνεται με την πίεση οποιουδήποτε από τα επτά κουμπιά που είναι τοποθετημένα περιμετρικά στην επιφάνειά του και κυκλοφορεί σε σχήμα λουλουδιού και αστεριού, διαμέτρου περίπου 10 εκ.

Στο υπό ανάκληση προϊόν παρατηρήθηκε υπέρβαση επιτρεπτού ορίου μολύβδου στο χρώμα της επιφάνειας του προϊόντος, η οποία μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία του χρήστη.

Η εταιρία σημειώνει ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα επιβλαβές περιστατικό στην Ελλάδα ή παγκοσμίως έως σήμερα.

Την κατασκευή των παιχνιδιών είχε αναλάβει τα τελευταία 15 χρόνια κινέζος εργολάβος, ο οποίος χρησιμοποίησε μία μη εγκεκριμένη βαφή. Η Μattel δεν ανακοίνωσε το όνομα του κινέζου συνεργάτη της, αλλά έκανε γνωστό ότι διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί πώς η βαφή έφτασε στα παιχνίδια.

Πάντως, το όλο θέμα ενδέχεται να ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων για την ασφάλεια των κινεζικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει διατάξει την αναθεώρηση των κανόνων για την ασφάλεια των προϊόντων μετά από μία σειρά επικίνδυνων περιστατικών με εισαγόμενα προϊόντα, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν κινέζικα θαλασσινά, σιτάρι, οδοντόκρεμα και τροφές για σκύλους.

Τα τελευταία χρόνια, το 66% των προϊόντων που ανακαλούνται από τα ράφια στις ΗΠΑ είναι εισαγόμενα και κυρίως από την Κίνα.

Πηγή: skai.gr