Όχι σε νέα μέτρα

Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής σταθεροποίησης και όχι η υιοθέτηση νέων μέτρων, είναι ο στόχος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του Ecofin.

Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις μόνο όταν διαπιστωθεί απόκλιση από το πρόγραμμα, και ότι δεν προέρχονται από την κυβέρνηση τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ο υπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι προωθείται η εξυγίανση του ΟΣΕ και αλλαγή στη συνταγογράφηση των φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίασή της Τρίτης, το Ecofin αναμένεται να αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και θα προχωρήσει σε συστάσεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Πέραν των συστάσεων ανά κράτος – μέλος, στα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο συμβούλιο του Ecofin είναι, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και οι προτεραιότητες του Συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό 2010.

Αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το Συμβούλιο θα δώσει τη γνώμη του για τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης 21 χωρών μελών της ΕΕ, με βάση τις αξιολογήσεις των Προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, θα συζητηθούν τα θέματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει το τελικό έγγραφο Βασικών Θεμάτων, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί ως συνεισφορά του Συμβουλίου Ecofin στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Το σχέδιο εγγράφου Βασικών Θεμάτων περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες: Οικονομική επιβράδυνση και αβεβαιότητα, χρηματοπιστωτικές αγορές, πραγματική Οικονομία, αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρω • • /
• • παϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης.

Παράλληλα, θα συζητηθούν τα κοινά μηνύματα της ΕΕ προς τη Σύνοδο Κορυφής της G20, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η λήψη συντονισμένων μέτρων σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και να καταστεί δυνατή η βιώσιμη ανάκαμψη των οικονομιών.

Επίσης, θα συζητηθούν οι προτεραιότητες του Συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό 2010. Σύμφωνα με την πρακτική των τελευταίων ετών, το Συμβούλιο διαμορφώνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους. Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία διαμόρφωσε σχέδιο συμπερασμάτων, που θα υποβληθεί προς έγκριση

Ο πρόεδρος του Eurogroup ΖανΚλοντ Γιούνκερ απέκλεισε απο την πλευρά του το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των διαδικασιών για ένταξη στη ζώνη του ευρώ, όπως αξιώνουν αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Πηγή: skai.gr