Κλείσιμο

Ούζο τσίπουρο και τσικουδιά προστατευόμενα προϊόντα εντός της ΕΕ

Το ούζο, το τσίπουρο και η τσικουδιά, αλλά και η κυπριακή ζιβανία είναι προστατευόμενα προϊόντα εντός τηςΕΕ, αλλά και έναντι των τρίτων χωρών, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που συνεδρίασε την Τετάρτη στο Λουξεμβούργο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπάσιακος, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα αγροτικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων Χρήστο Αυγουλά.
Η κατοχύρωση των ελληνικών ποτών ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και διάφορων ελληνικών λικέρ, ως «προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων», επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά. Ειδικότερα, για το τσίπουρο κατοχυρώθηκε η συνέχιση της παραγωγής του με τους πατροπαράδοτους, κατά περιοχή, παραδοσιακούς τρόπους (αρωμάτιση με γλυκάνισο, μάραθο, κ.α.).
Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) οίνου η οποία απασχολεί από τον περασμένο Ιούνιο το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ο Ευ. Μπασιάκος πρότεινε στο Συμβούλιο να διατεθούν, μέσω εθνικών φακέλων, οι αναγκαίοι πόροι τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού και του ευρωπαϊκού οίνου, όσο και για τη δυναμική προώθησή τους.
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός επισήμανε στο Συμβούλιο Υπουργών πως δεν μπορεί να συμφωνήσει με προτάσεις οι οποίες:
― Επιτρέπουν την οινοποίηση εισαγόμενων γλευκών από τρίτες χώρες, είτε την ανάμειξη κοινοτικών οίνων με εισαγόμενους οίνους.
― Αλλάζουν το ισχύον σύστημα αναγνώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων και δεν κατοχυρώνουν απόλυτα τα προϊόντα μας απέναντι σε αυτά των τρίτων χωρών.
― Επιτρέπουν τη χρήση ζάχαρης για τον εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών οίνων.
― Εισάγουν τη χρήση νέων οινολογικών πρακτικών, που αλλοιώνουν την αυθεντικότητα των ελληνικών κρασιών και
― δεν ενημερώνουν πλήρως τον καταναλωτή με την ετικέτα τους.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον νέο κανονισμό για τη βιολογική γεωργία, ο Ευ. Μπασιάκος, ζήτησε την αποτελεσματική προστασία των βιολογικών προϊόντων της χώρας μας από εισαγωγές παρόμοιων προϊόντων προέλευσης τρίτων χωρών. Ακόμη, ο Έλληνας υπουργός απέρριψε την πρόταση για χρήση του ευρωπαϊκού βιολογικού σήματος στα εισαγόμενα, από τρίτες χώρες βιολογικά προϊόντα, ενώ υποστήριξε το συστηματικό έλεγχο των εισαγωγών, καθώς και τη συμβατότητα της παραγωγής τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να προστατευθούν οι βιοκαλλιεργητές από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να προμηθεύονται οι καταναλωτές βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Ακόμη, ο Ευ. Μπασιάκος πρότεινε να εφαρμοσθούν αυστηρά κριτήρια για την παραγωγή και σήμανση των μεταποιημένων προϊόντων του τομέα.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός είχε συναντήσεις με ομολόγους του άλλων κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και με τους Επιτρόπους Τζό Μποργκ και Μάριαν Φίσερ Μποέλ, για θέματα αλιείας και γεωργίας που ενδιαφέρουν τη χώρα μας.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr