Κλείσιμο

Ούζο και τσίπουρο «μεθούν» τις διεθνείς αγορές- Εκτοξεύτηκαν οι εξαγωγές αλκοολούχων ποτών

Ούζο και τσίπουρο «μεθούν» τις διεθνείς αγορές- Εκτοξεύτηκαν οι εξαγωγές αλκοολούχων ποτών

«Ζαλίζουν» τις διεθνείς αγορές τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά, οι εξαγωγές των οποίων αυξήθηκαν κατά 9,13% σε όγκο και 31% σε αξία στο α’ εξάμηνο του έτους, με το ούζο να διατηρεί την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ξένων καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Αύγουστο που επεξεργάστηκε και δημοσίευσε χθες ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), οι αποστολές ελληνικών αλκοολούχων ποτών τόσο προς την Ε.Ε όσο και προς τις Τρίτες Χώρες το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 άγγιξαν τα 46 εκατ. ευρώ.

Σε προϊοντικό επίπεδο, το ούζο «σέρνει» την κούρσα των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, φτάνοντας στο α’ εξάμηνο του 2021 τα 28 εκατ. ευρώ από 23 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν (+22,4%), ενώ στο τσίπουρο/τσικουδιά παρατηρήθηκε αύξηση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2020 κατά 45,6% στα 991.000 ευρώ έναντι 681.000 ευρώ.

Ως προς τους προορισμούς, η Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών, τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία με ποσοστό 75%. Η Γερμανία αποτελεί την χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών (43,3%), ακολουθεί το Ιράκ με 13,8% και η Βουλγαρία με 10,2%.

Πηγή: skai.gr