Capital controls στην Ουκρανία: Η κεντρική τράπεζα θέτει όρια στις αναλήψεις μετρητών -Ουρές στα ΑΤΜ

Η ουκρανική κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις αναλήψεις χρημάτων σε ξένο νόμισμα και περιόρισε το ποσό των μετρητών σε τοπικό νόμισμα που μπορούν να πάρουν οι πολίτες από τα μηχανήματα ανάληψης, με την εισβολή της Ρωσίας να προκαλεί μεγάλες ρευστοποιήσεις σε περιουσιακά στοιχεία. 

Τα μέτρα εφαρμόστηκαν ενώ οι πολίτες σχηματίζουν ουρές προκειμένου να κάνουν ανάληψη χρημάτων, να προμηθευτούν νερό και τρόφιμα στο Κίεβο και άλλες πόλεις μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης, τη μεγαλύτερη επίθεση από μία χώρα σε άλλη στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάποια κρατικά ουκρανικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο σημείωσαν πτώση άνω των 30 σεντς του δολαρίου, ενώ η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι καθόρισε την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία του χρίβνια. Το χρίβνια, που καταγράφει διψήφιες σχεδόν πτώσεις από την αρχή του έτους, υποχώρησε σχεδόν 3% χθες Τετάρτη στα 29,79 έναντι του δολαρίου, το ασθενέστερο επίπεδό του από τις αρχές του 2015.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ