Όσοι παραπλανήθηκαν, στη δικαιοσύνη

Να στραφούν νομικά κατά όσων συμβούλων τους παραπληροφόρησαν και τους παραπλάνησαν προέτρεψε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλγοσκούφης, υπονοώντας ιδιωτικές χρηματιστηριακές και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι οι επενδυτικές αποφάσεις των ταμείων μέχρι και σήμερα είναι κατά κανόνα ομόφωνες και μάλιστα σε πολλά ταμεία η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων προέρχεται από τους κοινωνικούς εταίρους.

Ακόμα, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν δαιμονοποιηθεί αδίκως οι εκδόσεις ομολόγων και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι εάν το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει όλα αυτά τα χρόνια καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, δε θα αναγκαζόταν το ελληνικό δημόσιο να εκδώσει τόσα ομόλογα .

Επανέλαβε ότι την τριετία 1999-2002 η περιουσία των ταμείων μειώθηκε κατά 1,6 δισ. από τζογάρισμα στο χρηματιστήριο.

Αναφερόμενος στη σχέση του με τον κ. Τσιτουρίδη, τη χαρακτήρισε "άριστη" και επανέλαβε ότι προωθείται τάχιστα η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιλογής και έγκρισης των διοικήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι επενδυτικός σύμβουλος των ταμείων, ενώ σε ότι αφορά το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων για φέτος (με αιχμή του δόρατος το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τον ΟΤΕ), προχωρά κανονικά.

Συγκάλυψη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, έκανε λόγο για "συγκάλυψη" εκ μέρους της κυβέρνησης στην υπόθεση των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων σε σύνθετα δομημένα ομόλογα.

Μίλησε ακόμη για "πρωτοφανή κυνισμό" της δήλωσης Αλογοσκούφη ότι "η κυβέρνηση δεν είναι σύμβουλος επενδύσεων των ταμείων", προσθέτοντας ότι αυτή "συνοδεύεται από μία δεύτερη πρόκληση καθώς ο κ. Αλογοσκούφης λέει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία λειτουργούν αυτόνομα και οι διοικήσεις τους έχουν προχωρήσει σε αγορές ομολόγων ομόφωνα".

Στο μεταξύ, μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη, με αντικείμενο την υποβολή τελικού σχεδίου νομοθετικών ρυθμίσεων για τον οικονομικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και για την κατάρτιση του νέου θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης της περιουσίας τους.

Η Επιτροπή αποτελείται -μεταξύ άλλων-, από το γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών και Απασχόλησης, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου.

Πηγή: Άγγελος Καυκάς