Οριακή άνοδος στην τιμή της αμόλυβδης

Οριακή αύξηση στην τιμή της βενζίνης ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών ελεγκτών του υπουργείου σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή στα 1,027 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 0,097% από τα 1,026 ευρώ ανά λίτρο στις 21 Σεπτεμβρίου.

Το ΥΠΑΝ αναφέρει ότι από τις αρχές του 2004, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει συνολικά αυξηθεί κατά 137,9%, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 40,49%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε κατά 161,58%. Στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 23,1% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, τους τελευταίους οκτώ μήνες, που σημειώνεται άνοδος της διεθνούς τιμής της βενζίνης (PLATTS FOB MED), ενώ η διεθνής τιμή της έχει αυξηθεί κατά 57,11%, στο ίδιο διάστημα η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί κατά 12,6%.

Πάντως, οι αυξημένες τιμές των καυσίμων θα επηρεάσουν και το πετρέλαιο θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου. Με την εξίσωση της τιμής πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης που εξετάζεται και εκτός απροόπτου θα υιοθετηθεί, οι καταναλωτές θα πληρώνουν 1 ευρώ το λίτρο για πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πώς οι καταναλωτές θα εισπράττουν την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης.
Πηγή: skai.gr