Ώρα γενναίων αποφάσεων

Υπό τις συνεχείς πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων αλλά και διεθνών οίκων για λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων για την περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει το απόγευμα στο Ζάππειο (19:00) το περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής.

Παράλληλα, σήμερα καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο του Οίκου Moody's προκειμένου να συντάξει έκθεση αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προτίθεται να ελέγξει εντός της εβδομάδας τα οικονομικά της Ελλάδας.

Ως αιτία τα γερμανικά δημοσιεύματα επικαλούνται τις αμφιβολίες για τα στοιχεία του ελλείμματος που δημοσιεύει η χώρα για φέτος. Ειδικότερα, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει ανησυχίες ότι η "τρύπα" του προϋπολογισμού είναι ακόμα πιο μεγάλη απ' αυτή που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, και προσδιόριζε το έλλειμμα πάνω από 12%.

Την ίδια ώρα, άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt θεωρεί την Ελλάδα υπεύθυνη για το "φρένο" στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Συνήθως οι αγορές κάνουν το καθιερωμένο ράλι στο τέλος του χρόνου, αλλά φέτος το κλίμα επισκιάζεται από τις ανησυχίες για τις πιστοληπτικές ικανότητες της Ελλάδας".

"Η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια που απαιτεί άμεση αντίδραση από όλους μας. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς. Ο διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής, ουσιαστικός και κυρίως σύντομος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κωλυσιεργίες και ιδεοληψίες. Η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης του σπάταλου δημόσιου τομέα και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής - χωρίς αυξήσεις φόρων - αποτελεί μονόδρομο". Αυτό δήλωσε ο  πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κ. Μίχαλος.απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την έναρξη του διαλόγου που ξεκίνησε η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση και τους κοινωνικούς φορείς για την οικονομία.

Σύσκεψη για τη διαφθορά

Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών με θέμα τη διαφθορά, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού.

Σε παρέμβασή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι χρέος της πολιτικής ηγεσίας είναι να πει "τη γυμνή αλήθεια στο λαό για την κατάσταση της οικονομίας", επισημαίνοντας ότι "χωρίς έντιμη και ειλικρινή εξήγηση τα επώδυνα μέτρα τα οποία θα ληφθούν θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες κοινωνικές αναταράξεις".

Από την πλευρά της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της προς τους ναυτεργάτες τόνισε ότι "η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τη διαφθορά ως αιτία της κρίσης και την δήθεν αντιμετώπισή της ως μέσο για να ξεπεραστεί η κρίση" και πρόσθεσε ότι "το ΚΚΕ δεν θα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια, θα καταθέσει τις προτάσεις του που είναι σε όφελος των εργαζομένων, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τις απορρίψει, γιατί δεν ευνοούν το κεφάλαιο.

Στην κορυφή η ανεργία

Η ανεργία (51%) εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο του Φθινοπώρου 2009, και ακολουθούν η οικονομική κατάσταση (40%) και ο ο πληθωρισμός (19%) μαζί με το έγκλημα (19%).

Πάντως, η πλειονότητα των Ευρωπαίων (το 54%, -7 μονάδες σε σύγκριση με την περίοδο Μάιος – Ιούνιος 2009) πιστεύει ότι δεν έχουν έρθει ακόμα τα χειρότερα όσον αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση, ενώ το 38% πιστεύει ότι η κρίση έχει ήδη κορυφωθεί. Το ποσοστό αυτό είναι κατά δέκα μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο της προηγούμενης έρευνας.
Πηγή: skai.gr