Κλείσιμο

Ολι Ρεν: Δεν υπάρχει plan B για την αποφυγή της χρεοκοπίας

Σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο αποφυγής της ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση που η ελληνική Βουλή καταψηφίσει αυτή την εβδομάδα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο κ. Ρεν μάλιστα τόνισε ότι η έγκριση του προγράμματος είναι μονόδρομος. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η άμεση χρεοκοπία είναι η ψήφιση του αναθεωρημένου οικονομικού προγράμματος από την ελληνική Βουλή, πρόσθεσε ο κ. Ρεν, υπογραμμίζοντας προς όσους υποθέτουν ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές ότι: δεν υπάρχει plan B για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Ο Επίτροπος εξήγησε ότι στα μέσα Ιουλίου η Ελλάδα δεν θα έχει επαρκή ρευστά διαθέσιμα εκτός κι αν πάρει τη δόση των 12 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν αποδεσμεύσουν το μερίδιό τους στη δόση έαν η ελληνική κυβέρνηση δεν εγκρίνει τα νέα μέτρα λιτότητας στη ψηφοφορία που ξεκινά την Τετάρτη.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Ρεν επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μεταρρυθμίσει το φορολογικό της σύστημα, διευρύνοντας τη φορολογική της βάση και μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές. Η αναμόρφωση θα πρέπει να στοχεύει στην απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών με ένα δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: skai.gr