Όλα περιγράφονται στο προσχέδιο

Όλα περιγράφονται στο προσχέδιο
Επίμονα αρνήθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης να απαντήσεις σε ερωτήσεις για ενδεχόμενη αύξηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου από την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται με αφορμή τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Αλογοσκούφης περιορίστηκε να δηλώσει ότι όλα τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να μειώνει το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5% ετησίως και αυτό θα γίνει κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, της δραστικής περικοπής των δαπανών και της εξυγίανσης του δημόσιου τομέα.

Ερωτηθείς, τέλος, για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ελληνική οικονομία η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει τις όποιες αρνητικές συνέπειες εάν συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και η εξυγίανση της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας άφηνε για άλλη μία φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι η "Ευρωτράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα παρέμβει μόλις επηρεαστεί η σταθερότητα των τιμών από την πρόσφατη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου".

Όπως είπε ο κ. Γκαργκάνας, άλλοι παράγοντες αποσταθεροποίησης είναι η ραγδαία αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, πιθανές αρνητικές εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, αλλά και η πρόσφατη χρηματιστηριακή αναταραχή οι επιπτώσεις της οποίας δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.
Πηγή: Αγγελική Παπαμιλτιάδου, Ουάσινγκτον