Οικονομικό μοντέλο για ΕΕ

Τους κεντρικούς στόχους που θα πρέπει να διέπουν την οικονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στη διάρκεια συνεδρίου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα "Ποιο μοντέλο θέλουμε για την Ευρώπη; Τι μπορούμε να διδαχθούμε ο ένας από την εμπειρία του άλλου;" παρουσία υπουργών Οικονομίας από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών σε μόνιμη βάση ως την μεγαλύτερη πρόκληση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι, παρά τα πολύ θετικά επιτεύγματα στον τομέα αυτό με την μείωση του ελλείμματος στο 2,6% το 2006, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια.

"Δεν σημαίνει ότι μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην παροχολογία παρά τα θετικά βήματα", είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι "πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και προς άλλες κατευθύνσεις".

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσιάζοντας, τα συμπεράσματα της ημερίδας και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, χαρακτήρισε επίσης ως κεντρικούς στόχους την εξασφάλιση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε συνθήκες μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης και πολιτικής, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την χρονική περίοδο 2007-2013, καθώς και την αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, που για πρώτη φορά, όπως τόνισε ο υπουργός, έχει αρχίσει να αποδίδει θετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Απαντώντας στο κεντρικό ερώτημα του συνεδρίου "Ποιο μοντέλο θέλουμε για την Ευρώπη; Τι μπορούμε να διδαχθούμε ο ένας από την εμπειρία του άλλου;", ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιγράψει στο σύνολο της τις εμπειρίες των άλλων και να εφαρμόσει αυτούσιο ένα μοντέλο ανάπτυξης.

Η μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθήθηκε, έχει διδαχθεί από την σύνθεση μεταρρυθμιστικών πολιτικών που είχαν εφαρμοσθεί σε επίπεδο ΕΕ, σε καμιά όμως περίπτωση δεν επιχειρούμε να αντιγράψουμε ολοκληρωμένα οικονομικά μοντέλα, ανέφερε ο υπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι "σε μερικά χρόνια να μπορούμε να λέμε ότι υπήρξε ένα ελληνικό υπόδειγμα".

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, στην παρέμβαση του, αναφέρθηκε στην ανάγκη να "ανοίξει" η συζήτηση στην χώρα μας για μια σειρά ζητημάτων, όπως για τη συστηματική πολιτική μείωσης των αμυντικών δαπανών σε αμοιβαία συμφωνία με την Τουρκία, καθώς και για την φορολόγηση του νέου πλούτου.

Επισήμανε ακόμα ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα ο τρόπος φορολόγησης των υπεράκτιων δραστηριοτήτων, των υπεραξιών, καθώς και της φορολόγησης στα υπερκέρδη εταιριών, με υψηλότερους συντελεστές.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου έδωσε έμφαση στη διατήρηση των αναπτυξιακών ρυθμών της ελληνικής οικονομίας στο επίπεδο του 4% για 11η συνεχόμενη χρονιά και σε ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για την ελληνική οικονομία.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης σοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να διατηρηθούν οι υψηλοί αυτοί ρυθμοί, ανεξάρτητα από την θετική συγκυρία της διεθνούς οικονομίας.

Αναφερόμενος εξάλλου στον τομέα της επιχειρηματικότητας, είπε ότι οι άνισοι όροι ανταγωνισμού στην επιχειρηματικότητα ωφελούν κάποιους και κάποιους όχι. Δεν θα είχε γίνει τίποτα στο θέμα της διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων εάν υπήρχαν αξιοκρατικά συστήματα διοίκησης, ανέφερε ο Παπαντωνίου.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνομώνων (ΣΟΕ) Πλούταρχος Σακελλάρης παρουσίασε την πορεία των βασικών οικονομικών δεικτών της Ελλάδας στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Τα οικονομικά μοντέλα που εφάρμοσαν στις χώρες τους, παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομίας της Μάλτας Τόνιο Φένεχ, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας Φερνάντο Τειχιέρα, ο Σουηδός υπουργός Οικονομίας Άντερς Μποργκ και ο Ιρλανδός γενικός γραμματέας Ντόναλ Μακ Ντάλυ.
Πηγή: skai.gr