Οικονομικά μέτρα για τους πυροπαθείς

Για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πυροπαθών θα δοθούν άμεσα 3.000 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν το πρωί της Κυριακής, οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, τόνισαν ότι το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ σε πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία.

Επίσης, αναμένεται να δοθούν 10.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για αντικατάσταση οικοσκευής. Σημειώνεται πως το μέτρο αφορά τις κύριες αλλά και τις δευτερεύουσες κατοικίες.

Παράλληλα, θα χορηγηθούν 8.000 ευρώ σε όσους έμειναν ανάπηροι από την πυρκαγιά.

Στους συγγενείς των θυμάτων θα δοθούν 10.000 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων στις πληγείσες περιοχές θα λάβουν μία επιπλέον σύνταξη.

Πλήρης σύνταξη θα δοθεί και σε ένα μέλος των οικογενειών που θρηνούν θύματα.

Οι άνεργοι θα πάρουν επίδομα τριών μηνών, ενώ αναστέλλονται για έξι μήνες οι οφειλές προς τις Εφορίες.

Επιπλέον χρήματα θα πάρουν και οι αγρότες των οποίων καταστράφηκαν οι καλλιέργειες το ζωικό τους κεφάλαιο και ο εξοπλισμός τους.

Αναλυτικά τα μέτρα

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Αλογοσκούφης:

1. Τον πενταπλασιασμό του προνοιακού βοηθήματος για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων που ως σήμερα ήταν διαμορφωμένο στα 600 ευρώ, αυτό πενταπλασιάζεται στα 3000 ευρώ. Είναι κάτι το οποίο λαμβάνεται άμεσα από τους πληγέντες, και που θα εξειδικεύσει περισσότερο σε λίγο ο κ. Κωνσταντόπουλος.

2. Την αύξηση της αποζημίωσης για οικοσκευή και άμεσα έξοδα επισκευής κατοικιών από 6000 ευρώ που προβλεπόταν μέχρι σήμερα σε 10000 ευρώ. Δηλαδή, πρόκειται για μια αύξηση 4000 ευρώ.

3. Έχει αποφασιστεί να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που είναι στην πολύ θλιβερή θέση να έχουν χάσει ανθρώπους τους. Αυτές οι οικογένειες θα έχουν την ίδια ειδική μέριμνα που προβλέπεται να υπάρχει για τις οικογένειες που χάνουν ανθρώπους εν υπηρεσία. Επίσης η αποζημίωση για άμεσες ανάγκες στον πλησιέστερο συγγενή θανόντα αυξάνεται από 6000 ευρώ σε 10000 ευρώ και στον τραυματία με μόνιμη και μη ανατάξιμη βλάβη από 4500 ευρώ σε 8000 ευρώ. Οι αλλαγές αυτές προωθούνται με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ήδη οι αρμόδιοι Υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Π. Δούκας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κωνσταντόπουλος.

4. Παράλληλα τα συναρμόδια Υπουργεία επεξεργαζόμαστε ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών το οποίο θα περιλαμβάνει οικονομικά και κοινωνικά μέτρα. Αυτό το ειδικό σχέδιο, η επεξεργασία του οποίου ήδη έχει αρχίσει, δεν είναι μόνο για την άμεση αντιμετώπιση, αλλά είναι για την ανασυγκρότηση των περιοχών. Διότι έχει συμβεί μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική καταστροφή σε αυτές τις περιοχές και βέβαια χρειάζεται ένα ειδικό σχέδιο για να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση των περιοχών, ώστε να μπορέσουν πολύ γρήγορα οι περιοχές αυτές να επανέλθουν στη θέση που βρίσκονταν, αν όχι και σε καλύτερη.

5. Ειδικά για τους πυροσβέστες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δίνουν μια πολύ μεγάλη μάχη με τις φωτιές, χορηγείται έκτακτο επίδομα παραγωγικότητας ύψους 2500 ευρώ και αυτό χορηγείται στους πυροσβέστες, στους εποχικούς πυροσβέστες, στα πληρώματα των εναερίων μέσων και το προσωπικό της τεχνικής βάσης.

6. Όπως ανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, δημιουργείται άμεσα ειδικό ταμείο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για τη στήριξη των πληττομένων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών, βεβαίως και με άλλες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε θα συντμήσουμε όλες τις διαδικασίες. Στο ταμείο αυτό, εκτός από το Δημόσιο που θα το στηρίξει στο βαθμό που χρειάζεται, θα δώσει δηλαδή όσους πόρους απαιτηθούν, μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες. Ήδη το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει προβεί στις σχετικές ενέργειες ώστε να ανοίξει λογαριασμός σε όλες τις τράπεζες, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και ο ειδικός αυτός λογαριασμός θα ανακοινωθεί αύριο, ο αριθμός στον οποίο οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και όσοι έχουν τη διάθεση να συνεισφέρουν για την οικονομική αντιμετώπιση της καταστροφής αυτής, μπορούν να συνεισφέρουν.

7. Επίσης, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αποφασίσαμε την αναστολή της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των πληγέντων στις Εφορίες για 6 μήνες.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μαγγίνας:

1. Την αναστολή για 6 μήνες της καταβολής τρεχουσών εισφορών, καθώς και τη ρύθμιση όλων των καθυστερουμένων ασφαλιστικών εισφορών, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ.

2. Την άμεση χορήγηση μιας επιπλέον σύνταξης, ως έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε όλους τους συνταξιούχους, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ.

3. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με 3 μηνιαία επιδόματα, από τον ΟΑΕΔ, στους εγγεγραμμένους ανέργους των πληγεισών περιοχών.

4. Καταρτίζεται ήδη, επίσης από τον ΟΑΕΔ, Ειδικό Πρόγραμμα Επιχορήγησης για 1 χρόνο, για την απασχόληση 6.000 ανέργων, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια άμεσης αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το Πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

5. Στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, ο ΟΑΕΔ θα συνεισφέρει, σε πρώτη φάση, 10 εκατομμύρια ευρώ και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας 1 εκατομμύριο ευρώ.

6. Θα χορηγηθεί πλήρης σύνταξη σε ένα μέλος της οικογενείας των θυμάτων, θανόντων από τις πυρκαγιές, κατ` αναλογία των διατάξεων χορήγησης σύνταξης στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

7. Την άμεση αποστολή κλιμακίων ιατρών του ΙΚΑ καθώς και ιατροφαρμακευτικού υλικού στις Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας των Νομών που επλήγησαν, για την ενίσχυση του έργου τους.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μπασιάκος:

1. Επισπεύδεται σημαντικά με ενίσχυση κλιμακίων του ΕΛΓΑ, η προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των πληγέντων αγροτών καθώς και προεκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για ζημιές στον αγροτικό τομέα, λόγω των πυρκαγιών, στα πλαίσια του ΠΣΕΑ.

2. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ανακούφισης των πληγέντων, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών και για κοινωνικούς λόγους, σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπονται σε Ειδική Εγκύκλιο, που θα καλύπτει τις εκκρεμείς περιπτώσεις ζημιών από πυρκαγιές, με καταβολή συντομότατα με ταμειακή διευκόλυνση και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς επιβάρυνση των δικαιούχων, ενός συγκεκριμένου ποσού ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας καθώς και ζωικού κεφαλαίου.

3. Η πληρωμή θα πραγματοποιείται μετά την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του αιτούντος που θα περιέχει στοιχεία:

α) εκτάσεων και καλλιεργειών με το σωστό εντοπισμό τους (δεκατριψήφιος κωδικός αναγνώρισης αγροτεμαχίου ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή επιδοτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής)

β) ζωικού κεφαλαίου και

γ) παγίου εξοπλισμού.

Μετά την οριστικοποίηση του τελικού δικαιούμενου ποσού κατά δικαιούχο ΠΣΕΑ, θα γίνεται συμψηφισμός του ποσού της ταμειακής διευκόλυνσης με κάθε μορφής αποζημιώσεις ή ενισχύσεις των δικαιούχων.
Πηγή: skai.gr