Οι πλούσιοι στην Ελλάδα κερδίζουν 6,6 φορές περισσότερα από τους φτωχούς

Ανάμεσα στις «πρωταθλήτριες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανισότητα εισοδήματος και στη συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της Eurostat.

Τα στοιχεία προδίδουν πως το 20% του ελληνικού πληθυσμού που απολαμβάνει τα υψηλότερα εισοδήματα κέρδισε 6,6 φορές περισσότερα χρήματα από το φτωχότερο 20% το 2016. Πρόκειται για την τέταρτη χειρότερη επίδοση στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το εισοδηματικό χάσμα στη χώρα μας έχει αυξηθεί αισθητά την περίοδο της κρίσης, καθώς το 2008 ο λόγος ανάμεσα στα υψηλοτέρα και τα χαμηλότερα εισοδήματα ανερχόταν στο 5,9.

Από το 2012 η αναλογία έχει σταθεροποιηθεί στο ναδίρ, που είναι μεταξύ 6,5 και 6,6, σε μια ένδειξη πως η εισοδηματική και κοινωνική διαστρωμάτωση παραμένει στάσιμη παρά τις ελπίδες για ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη.




Το υψηλότερο χάσμα ανάμεσα στα υψηλά και τα χαμηλά εισοδήματα στην ΕΕ καταγράφηκε στην Βουλγαρία, όπου το πιο εύπορο πέμπτο του πληθυσμού κέρδισε 8,2 φορές περισσότερα χρήματα από το φτωχότερο πέμπτο.

Ακολούθησαν η Λιθουανία (7,1 φορές) και η Ρουμανία (7 φορές), ενώ η Ισπανία ισοβάθμησε με την Ελλάδα στην τέταρτη θέση.

Οι μικρότερες ανισότητες διαπιστώθηκαν στην Τσεχία, όπου το πιο εύπορο στρώμα κέρδισε 3,5 φορές περισσότερα χρήματα συγκριτικά με το φτωχότερο. Την δεύτερη θέση, με αναλογία 3,5, κατέκτησαν η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Φινλανδία.
Πηγή: skai.gr