Οι G7 ηγέτες καλούν τη Ρωσία να σταματήσει να υπονομεύει τις δημοκρατίες

Να σταματήσει να υπονομεύει τις δημοκρατίες, κάλεσαν την Ρωσία οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας αν κριθεί αναγκαίο.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά, την υπονόμευση των δημοκρατικών συστημάτων και τη στήριξή της στο συριακό καθεστώς», ανέφεραν οι ηγέτες στο κοινό ανακοινωθέν τους στο τέλος της συνόδου κορυφής, μετά και την πρόταση Ντόναλντ Τραμπ χθες για επανένταξη της Ρωσίας στην Ομάδα των Επτά.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανία καταδίκασαν την επίθεση σε βάρος του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκρίπαλ στο Σάλσμπερι στη Βρετανία με χρήση ενός ρωσικού στρατιωτικού τύπου νευροτοξικού παράγοντα, τονίζοντας ότι εξαιρετικά πιθανό η Μόσχα να ευθύνεται για αυτή την επίθεση, καθώς δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση. Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά και επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή με την επίθεση.

Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν την Παρασκευή, χωρίς να αναφερθούν ονομαστικά στη Ρωσία, να ανταλλάζουν μεταξύ τους πληροφορίες και να συνεργάζονται με παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αποτροπή ξένης ανάμιξης σε εκλογές. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για ρωσική ανάμιξη στις εκλογές τους.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Τραμπ δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι το ζήτημα της επιστροφής της Ρωσίας στην Ομάδα των Επτά συζητήθηκε. Η Ρωσία ήταν μέλος της τότε G8 και αποβλήθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Η επανένταξη της Ρωσίας θα ήταν ένα θετικό πράγμα», δήλωσε ο Αμερικάνος πρόεδρος, με τον Ιταλό νέο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να εκφράζει παρόμοια γνώμη.

Αλλά το τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε ήταν σε διαφορετικό τόνο, και υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις της Δύσης ενάντια στη Ρωσία θα συνεχιστούν όσο η Μόσχα αποτυγχάνει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με βάση το σύμφωνο του Μινσκ ως προς τη σύρραξη στην Ουκρανία, διαμηνύοντας ότι οι κυρώσεις μπορούν ακόμη να ενταθούν.

«Επαναδιατυπώνουμε την καταδίκη μας για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και επανεπιβεβαιώνουμε τη διαρκή μας στήριξη στην ουκρανική κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων», σημειώνει το ανακοινωθέν της G7.

«Η συνέχιση των κυρώσεων συνδέεται σαφώς με την αποτυχία της Ρωσίας να επιδείξει πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων της στις συμφωνίες του Μίνσκ και στο σεβασμό για την ουκρανική κυριαρχία».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι θα καλωσορίσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην επόμενο σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί τον επόμενο χρόνο στη Γαλλία, αλλά μόνο αν η Ρωσία τηρήσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία του Μινσκ.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό τόνισε ότι είπε στον Τραμπ ότι δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να δει τη Ρωσία να επιστρέφει στη G7, ενώ η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαιρέτισε το τελικό ανακοινωθέν που αναγνωρίζει την ανάγκη για διατήρηση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα «δεν ζήτησε ποτέ να επανέλθει» στην G8 και θεωρεί σε κάθε περίπτωση πως η G20, ένα διευρυμένο φόρουμ των αναδυομένων χωρών, είναι «το πλέον υποσχόμενο σχήμα».


Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr