Οδηγία «με έκαψες» από την κυβέρνηση Ερντογάν: Κάντε λίρες τα δολάρια σας!

Οδηγία «με έκαψες» έδωσε η κυβέρνηση Ερντογάν στους Τούρκους επιχειρηματίες όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης. 

Σε μια κίνηση απελπισίας, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νουρεντίν Νεμπατί  συγκέντρωσε την Τετάρτη ομάδα επιχειρηματιών και σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ, ενώ διαβεβαίωνε για την καλή οικονομική κατάσταση της χώρας ζήτησε να μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες όσα δολάρια έχουν στη διάθεσή τους!

Μάλιστα, ζήτησε από τον καθένα από τους 25 – 30 επιχειρηματίες στη σύσκεψη να «χαλάσουν» από 100 εκατ. δολάρια ο καθένας και να τα μετατρέψουν σε λίρες!  Την ώρα που συνέβαιναν όμως αυτά, ενώ το δολάριο ισούταν με 14,5 λίρες, έφθασε τις 14,8 λίρες, δηλαδή μέσα σε λίγη ώρα γνώρισε νέα υποτίμηση, πέφτοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά.  

Από τους επιχειρηματίες εννοείται ότι δεν έγινε καμία κίνηση, γιατί τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν (περαιτέρω), καθώς την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την πολιτική της για τα επιτόκια, αν και είναι… ήδη γνωστή, καθότι ο Ερντογάν έχει δώσει εντολή μείωσής τους κόντρα σε κάθε λογική! 

«Η συνεχιζόμενη απώλεια αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του ξένου νομίσματος ξεκίνησε τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε βαριά οικονομική κρίση. Εμείς, ως κοινωνία, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να κηρυχθεί ως αποτέλεσμα μιας βαριάς οικονομικής κρίσης που φαίνεται αναπόφευκτη» παραδέχθηκε εξάλλου την ίδια στιγμή ο Νομικός Σύμβουλος του Ερντογάν Ιζέντ Ογκέντς.

Πυρ ομαδόν από αντιπολίτευση 

Την ίδια ώρα, σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτίθεται στον Ερντογάν για το οικονομικό κραχ.

«Tώρα θα κατηγορήσουν τον παραγωγό πατάτας ή κρεμμυδιών, θα τους αποκαλέσουν τρομοκράτες!  Έτσι περνούν οι μέρες. Η χώρα δεν κυβερνάται. Επαναλαμβάνω η χώρα δεν κυβερνάται. Ο Ερντογάν λέει πως είναι ειδήμονας στην οικονομία αλλά αυτό που έκανε είναι η τουρκική λίρα να χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της» σχολίασε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. 

«Ο πρόεδρος επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις για την οικονομική κρίση και μέσω της θρησκείας.  
Αυτή η πείνα, η φτώχεια και ο πληθωρισμός δεν είναι κάποια φυσική καταστροφή. 
Δεν είναι σεισμός, πλημμύρες ή τσουνάμι. Εδώ μιλάμε για μια κρίση που προκλήθηκε 
λόγω της κακής διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν. Φωτιά έβαλε μια αναφορά συμβούλου του προέδρου Ερντογάν για κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σημείωσε ο άλλοτε συνεργάτης του Ερντογάν πρόεδρος του κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν. 

Οι χειρότεροι φόβοι για επιβολή capital controls εκδηλώνονται. 

«Aν εξετάσουμε την αναφορά του καθηγητή κ. Ιζέτ για (επιβολή) κατάστασης έκτακτης ανάγκης, (τότε) δημιουργείται ανησυχία για capital controls όπως και για δέσμευση των καταθέσεων συναλλάγματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε χρεοκοπία. Καλώ τους πάντες να σοβαρευτούν. Ενώ πληθαίνουν τα σενάρια για κυβερνητικό πραξικόπημα» δήλωσε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ. 

Την ίδια στιγμή, βουλευτές της αντιπολίτευσης κουβαλούν στο βήμα της τουρκικής Βουλής φακές, ψωμί ακόμη και πορτοκάλια, καυτηριάζοντας την ακρίβεια. 

Μέσα στο 2021 η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί 50% έναντι του δολαρίου, και 45% έναντι του ευρώ:

1 $ = 14,79 τουρκ. λίρες
1 € = 16,66 τουρκ. λίρες
Τουρκική λίρα / δολάριο ΗΠΑ
Υποτίμηση 50% 
Τουρκική λίρα / ευρώ
Υποτίμηση 45% 

Μάλιστα, βίντεο της ανεξάρτητης διαδικτυακής εφημερίδας Αρτί Γκερτσέκ δείχνει κέρματα αξίας 2.500 λιρών - όσο ο βασικός μισθός να πωλούνται για 4.000 λίρες στα χυτήρια.

Η τουρκική λίρα αξίζει πλέον περισσότερο σαν μέταλλο παρά σαν νόμισμα! 

Πηγή: skai.gr