Ο ΟΠΕΚ καθησυχάζει

Ο ΟΠΕΚ προσπάθησε  να καθησυχάσει τις αγορές, λέγοντας ότι θα αυξήσει την ποσότητα πετρελαίου που διαθέτει, στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη, ενώ οι τιμές του αργού εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Πάνω από 64 δολάρια είναι η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού ελαφρού αργού και πάνω από 69 δολάρια η τιμή του βαρελιού του Μπρεντ.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, ο οποίος προμηθεύει το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, Μοχάμεντ αλ Χαμίλι, δήλωσε ότι \η τροφοδοσία της αγοράς είναι επαρκής. Είμαστε έτοιμοι να προμηθεύσουμε μεγαλύτερες ποσότητες, αν η αγορά χρειάζεται περισσότερο πετρέλαιο\.

Παράλληλα κατά την ετήσια ομιλία του στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα είπε ότι η χώρα του \επιζητά την αύξηση της παραγωγικής ικανότητάς της, ώστε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της σχετικά με την εγχώρια ανάπτυξη και τις απαιτήσεις των διεθνών οικονομιών\.

Πρόσθεσε ότι η Ριάντ \έχει επίγνωση των διεθνών υποχρεώσεών της και εργάζεται στην κατεύθυνση εξασφάλισης δίκαιων τιμών για αυτή την ενεργειακή πηγή, που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών\.

Στην έκθεση του μηνός Απριλίου που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΠΕΚ, διατυπώνεται η εκτίμηση για μικρότερη από ό,τι θεωρείτο προηγουμένως φετινή ζήτηση για πετρέλαιο από τις χώρεςμέλη του καρτέλ, αλλά για περισσότερη από τις παραγωγούς χώρες εκτός του διεθνούς οργανισμού.

Αναμένεται η ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ να διαμορφωθεί, το 2007, στα 30,28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (120.000 βαρέλια λιγότερα από την ποσότητα για την οποία έκανε λόγο η προηγούμενη εκτίμηση) και η ζήτηση για πετρέλαιο από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ σε 50,72 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (80.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα από ό,τι προηγουμένως).

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά, τέλος, ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο φέτος θα διαμορφωθεί στα 85,44 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (40.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα από ό,τι εκτιμούσε πριν).

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε 51 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,14 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αργού τύπου Μπρεντ ανήλθε στα 69,14 δολάρια, κερδίζοντας 51 σεντς στο βαρέλι.

Πηγή: skai.gr