Ο κορωνοϊός αύξησε την ανεργία μέχρι και στην Ιαπωνία - Έφτασε στο 3,1%

Η ανεργία στην Ιαπωνία αυξήθηκε στο 3,1% τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μέσα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, καθώς η πανδημία COVID-19 συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά τις επιχειρήσεις, όπως έδειξαν σήμερα τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Το ποσοστό της ανεργίας για τους άντρες αυξήθηκε εποχιακά στο 3,4%, καταγράφοντας αύξηση 0,2% από το Σεπτέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παρέμεινε σταθερό στο 2,7%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Στο μεταξύ, η αναλογία της διαθεσιμότητας των θέσεων εργασίας αυξήθηκε στο 1,04 από 1,03 το Σεπτέμβριο, εξέλιξη που σημαίνει ότι υπάρχουν 104 θέσεις εργασίας για κάθε 100 ανθρώπους που ζητούν εργασία. Πρόκειται για την πρώτη βελτίωση του αναφερόμενου δείκτη από τον Απρίλιο του 2019, καθώς άρχισαν να αυξάνονται οι προσλήψεις, παρά τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, εξαιτίας των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενεργοποίησε ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προσπαθώντας να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων, μέσω της καταβολής επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με την άποψη αρκετών οικονομολόγων, η εφαρμογή του προγράμματος αυτού, προστάτεψε την αγορά εργασίας από μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Η εφαρμογή του προγράμματος αναμένεται να παραταθεί μέχρι το Φεβρουάριο, σύμφωνα με πρόβλεψη πρόσθετου προϋπολογισμού του τρέχοντος οικονομικού έτους, μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ