Κλείσιμο

"Ο δυσκολότερος προϋπολογισμός της μεταπολίτευσης"

«Η κυβέρνηση με πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης έχει καταρτίσει τον δυσκολότερο ίσως προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης, εξαιτίας μιας εξαιρετικά δυσμενούς αφετηρίας και τεραστίων προκλήσεων για την χώρα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2010.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον προϋπολογισμό αυτό «επιχειρεί ταυτόχρονα, να στηρίξει την ανάταξη της οικονομίας, τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες και να ξεκινήσει μια διαδικασία πραγματικής δημοσιονομική προσαρμογής».

Παράλληλα, επισήμανε ότι στόχος του προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες, από 12,7% σε 9%, με τη μεγαλύτερη μείωση να προέρχεται από μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Τόνισε επίσης ότι θα αξιοποιηθεί κάθε μέσο για την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών, και ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει από το 2010.

Ο υπουργός Οικονομικών για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας πως «δεν φταίει η κρίση για τον εκτροχιασμό της οικονομίας, αλλά οι πολιτικές που ακολούθησε η ΝΔ», ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση «φούσκωσε» τα στοιχεία που παρουσίασε στην ΕΕ και υποστήριξε ότι «η απόφαση επιτήρησης δείχνει την γραμμή που έβαλαν οι ευρωπαίοι εταίροι μας ανάμεσα στην κυβέρνηση του παρελθόντος και του σήμερα».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκε σε ανέφικτες προεκλογικές υποσχέσεις και καταφεύγει σε λογιστικές πρακτικές που είναι επιζήμιες για την εθνική ευημερία, γιατί επηρεάζεται η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και οι όροι δανεισμού», ενώ έκανε λόγο για «προϋπολογισμό ανέξοδων ισορροπιών, χωρίς βούληση, όραμα και σχέδιο».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν έχει ανακοινωθεί αύξηση των αντικειμενικών τιμών, ενώ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την κατάργηση του ΕΤΑΚ.

Αναφορικά με το «πόθεν έσχες», ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα για την αποφυγή της φοροδιαφυγής, όπως για παράδειγμα οι αποδείξεις που θα εκπίπτουν από τη φορολόγηση, ενώ έμμεσα απέκλεισε το ενδεχόμενο αμνήστευσης όσων δηλώνουν κανονικά τα εισοδήματά τους.
Πηγή: skai.gr