Ντόρα Μπακογιάννη: Έλληνες και Τούρκοι έχουν πολλά κοινά

``Οι ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις βρίσκονται σε πλήρη άνθιση, αυτό κατέγραψε το Ελληνοτουρκικό Συνέδριο με γεγονότα και αριθμούς``. Με αυτή τη φράση άρχισε την ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο 10ο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο, τονίζοντας την αυξητική τάση των επενδύσεων, των εμπορικών συναλλαγών και της τουριστικής συνεργασίας.
Αναφέρθηκε στις κινήσεις εξαγοράς τουρκικών τραπεζών από την Εθνική, τη Γιούρο μπανκ και την Αλφα μπανκ στη «γιγάντια συνεργασία» κατασκευαστικών εταιριών από τις δύο χώρες για την κατασκευή ολόκληρης πόλης στο Ομάν, προϋπολογισμού 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η συνεργασία πρέπει να γίνει φάρος και να εμπνεύσει και άλλα εγχειρήματα, είπε η κ. Μπακογιάννη.
Μίλησε, επίσης, για τη στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας. Για τον τουρισμό ανέφερε ότι στους 585.000 Έλληνες που επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2005 αντιστοιχούν 60.000 Τούρκοι που ήρθαν στην Ελλάδα και τόνισε ότι αυτό το αρνητικό ισοζύγιο πρέπει να διορθωθεί.
Για την προώθηση του τουρισμού αλλά και των επενδύσεων, η κ. Μπακογιάννη ζήτησε την αναβάθμιση των συγκοινωνιακών συνδέσεων των δύο χωρών, ειδικότερα: την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης και του οδικού δικτύου στην Ανατολική Θράκη, καθώς και την αύξηση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων Αθήνας - Κωνσταντινούπολης και Αθήνας - Σμύρνης.
Στο ζήτημα των εμπορικών συναλλαγών επισήμανε τον εύθραυστο χαρακτήρα των ελληνικών εξαγωγών (αν και επισήμανε την αύξησή τους και τη μείωση του αρνητικού ισοζυγίου εις βάρος της Ελλάδας), που περιορίζονται στην πλειονότητά τους σε τρεις κατηγορίες σχεδόν, σε αντίθεση με τις τουρκικές εξαγωγές που είναι πολύ πιο διαφοροποιημένες.
Απευθυνόμενη προς τους Έλληνες επιχειρηματίες είπε ότι «η Τουρκία χρειάζεται επώνυμα και ποιοτικά διαφοροποιημένα προϊόντα», τα οποία θα ανταποκριθούν στις ανάγκες των νέων κοινωνικών τάξεων.
Εξέφρασε, επίσης, την ετοιμότητα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών - σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία - να καταγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες και να τα θέσει στην τουρκική πλευρά, αλλά και αυτά των Τούρκων επιχειρηματιών, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Όραμά μας, κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών, είναι δύο χώρες - θα πρόσθετα και την Κύπρο - που συνεργάζονται στενά με τεράστιο αμοιβαίο όφελος. Και επικαλέσθηκε δήλωση του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Βουλή το 1930, στην οποία επισήμανε ότι σπανίως δύο λαοί μπορούν να βρουν τόσα κοινά σημεία, όσα βρήκαμε εμείς μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων.
Η κ. Μπακογιάννη ερωτηθείσα για ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου απάντησε ότι θα πρέπει να τηρήσουμε τη βασική μας αρχή, ότι δεν συζητάμε αλλαγή εκλογικού νόμου τον τελευταίο χρόνο.
Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να λάβει η κυβέρνηση πιο φιλολαϊκά μέτρα, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η πιο φιλολαϊκή πολιτική είναι αυτή που νοικοκυρεύει, που μειώνει τα χρέη των πολιτών και δημιουργεί μια προοπτική με γερές οικονομικές βάσεις.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr