Κλείσιμο

Ντόμινο προβλημάτων στη διεθνή οικονομία

Οι ισχυρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές από την "ξέφρενη κούρσα" των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να προξενήσουν ισχυρούς "μετασεισμούς" στην ελληνική οικονομία, αλλά και στις... οικονομίες χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών.

Η "ξέφρενη κούρσα" του αργού στις διεθνείς αγορές (μπορεί να ανεκόπη ελαφρώς την Παρασκευή αλλά παραμένει υψηλή - 79,5 δολάρια ανά βαρέλι το μπρεντ) σε συνδυασμό με το ισχυρό ευρώ (1,387 δολάρια), αναμένεται να προκαλέσουν ένα νέο γύρο ανατιμήσεων στην αγορά σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φοβούμενη πληθωριστικές πιέσεις, είναι αναπόδραστο ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς καυσίμων, αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης θα αγγίξει τα 1,30 ευρώ ανά λίτρο.

Στην περιφέρεια δε, υπάρχουν φόβοι ότι η τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει και τα 1,50 ευρώ ανά λίτρο σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις πάντως δεν συμμερίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής Κυριάκος Καρτάνος, ο οποίος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι η αγορά των καυσίμων περιμένει τις αντιδράσεις των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

"Η διαμόρφωση των τιμών χονδρικής θα συμπαρασύρει και τη λιανική" σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι στην εγχώρια αγορά καυσίμων διαμορφώνονται συνθήκες ολιγοπωλίου που δεν συντελούν στη συγκράτηση των τιμών.

Πάντως, αύξηση στα καύσιμα σημαίνει και αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ σοβαρές αυξήσεις στα καύσιμα θα σημάνουν αύξηση και στο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων.

Φυσική συνέπεια των παραπάνω θα είναι η μετακύλιση του κόστους στην κατανάλωση.

Περαιτέρω, από τον Οκτώβριο ξεκινά και η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης που αναμένεται να είναι σαφέστατα υψηλότερη σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει το Δεκέμβρη σε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 0,25% (4,25%), φοβούμενη τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου στην ευρωζώνη.
Αυτό σημαίνει βέβαια νέα επιβάρυνση για τους δανειολήπτες.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, είχε διαμορφωθεί τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου (προ της μεγάλης ανόδου των τιμών του πετρελαίου) στα 1,021 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση κατά 0,99% από τα 1,011 ευρώ ανά λίτρο στις 31 Αυγούστου 2007.
Πηγή: skai.gr