Νέος γύρος ταλαιπωρίας για Ε9

Εγκλωβισμένοι στο λαβύρινθο των εντύπων Ε9 χιλιάδες φορολογούμενοι πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών να διορθώσουν λάθη ή παραλήψεις στα έντυπά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά ΕΤΑΚ.

Επιπλέον, οι πρόσφατες προαναγγελίες Σουφλιά για τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων εκτιμάται ότι θα επιφέρει νέο αλαλούμ, καθώς – όπως υποστηρίζουν οι συμβολαιογράφοι, θα δημιουργηθούν προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων με δεδομένο ότι απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαίων για κτίσματα με αυθαίρετους χώρους. Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και στον υπολογισμό του ΕΤΑΚ, καθώς και στις συνιδιοκτησίες σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό των κοινόχρηστων δαπανών.

Από την πρώτη επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 προκύπτει ότι περισσότερα από 334.000 έντυπα παρουσιάζουν λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων και ο υπολογισμός του ΕΤΑΚ. Κατ΄ επέκταση η έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα καθυστερήσει σημαντικά και άρα και η είσπραξη εσόδων ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα πιο συνηθισμένα, αλλά σημαντικά λάθη είναι μεταξύ άλλων λανθασμένος ΑΦΜ, ελλείψεις στα δεδομένα ακινήτων, λανθασμένα στοιχεία, υποβολή διπλών αρχικών δηλώσεων, λανθασμένη χρήση αρίθμησης των ακινήτων κατά τη δήλωση μεταβολών στα περιουσιακά στοιχεία.

Ως εκ τούτου, περίπου 335.000 φορολογούμενοι θα κληθούν από το υπουργείο Οικονομικών να διορθώσουν εντός 10 ημερών τα λάθη, είτε υποβάλλοντας νέα έντυπα Ε9 στις αρμόδιες εφορίες ή στο Διαδίκτυο, είτε ενημερώνοντας προφορικά τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μέσω τηλεφωνικού κέντρου (call center).

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΤΑΚ θα υπολογιστεί με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες γης, αφού τα νομικά πρόσωπα φορολογούνται και για τα εκτός σχεδίου γήπεδα και αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους. Ο φόρος θα καταβληθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη με την υποβολή της σχετικής δήλωσης.

Διευκρινίσεις για συνιδιοκτησίες

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας, ισχύει το αφορολόγητο στη συνιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας και άρα δε θα πληρώσουν ΕΤΑΚ οι συνιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας για ακίνητα μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα, των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας αναγκάστηκε να προβεί σε διορθωτική κίνηση, μετά απο σωρεία διαμαρτυριών πολιτών που έλαβαν το σημείωμα ΕΤΑΚ και διαπίστωσαν ότι στην περίπτωση συνιδιοκτησίες ο ένας εκ των δύο συζύγων κλήθηκε να πληρώσει όλο το ποσό του φόρου.

Παρά το ασαφές της αρχικής εγκυκλίου, το υπουργείο υποβάλει σε ταλαιπωρία όσους φορολογούμενους έλαβαν σημείωμα, καθώς τους καλεί να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια εφορία.
Πηγή: skai.gr