Νέο χτύπημα για την τουρκική οικονομία: Ο πληθωρισμός άγγιξε το 18%

Στο 17,9% εκτοξεύτηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο, σε μια ακόμα ένδειξη πως η αποδυνάμωση της συναλλαγματικής αξίας λίρας αυξάνει το κόστος διαβίωσης για τους πολίτες.

Πρόκειται για τον πέμπτο συναπτό μήνα αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος τον Ιανουάριο βρισκόταν στο σαφώς χαμηλότερο 10,35%, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού Ινστιτούτου Στατιστικής.

Οι τιμές αυξήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες αγαθών σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Οι τιμές στα τρόφιμα και στα μη αλκοολούχα ποτά, που είναι είδη ανάγκης, αυξήθηκαν κατά 19,75%.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις, της τάξης του 27%, καταγράφηκαν στις μεταφορές, ενώ το κόστος για έπιπλα και για συντήρηση σπιτιού άγγιξε το 24%.

Το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έσπευσε να ανακοινώσει ότι στην συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου θα «προσαρμόσει» την νομισματική πολιτική υπό την σκιά των νεότερων εξελίξεων. Η ανακοίνωση ανέστειλε την πτώση της λίρας στις αγορές συναλλάγματος.

Στο παρελθόν η διστακτικότητα της Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της έχει θορυβήσει τους επενδυτές οδηγώντας σε καταβαράθρωση του τουρκικού νομίσματος.

Η σταθερή αύξηση του πληθωρισμού καταδεικνύει πως οι τουρκικές επιχειρήσεις προσπαθούν να μετακυλήσουν στους καταναλωτές το αυξημένο λειτουργικό κόστος που αντιμετωπίζουν, καθώς η πτώση της λίρας καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές.

Οι επιπτώσεις της αποδυνάμωσης της λίρας φαίνεται πως έχουν εξαπλωθεί και στα άλλα στάδια της οικονομίας πέραν του λιανεμπορίου.

Ξεχωριστά στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής φανερώνουν πως οι τιμές για τους παραγωγούς αυξήθηκαν κατά 32% τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Ο εν λόγω δείκτης κινείται ανοδικά από τις αρχές του έτους και έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Πηγή: skai.gr