Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα από τη βρετανική Brookstreet – Τι σχεδιάζει

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Μία νέα σειρά επενδύσεων με στόχευση στην ελληνική επιχειρηματικότητα και καινοτομία δρομολογεί ένα από τα πιο δυναμικά σχήματα του Λονδίνου που έχει ήδη επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επιχειρηματικά εγχειρήματα στη χώρα μας, σύμφωνα με πηγές του ΣΚΑΪ στη βρετανική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για την Brookstreet Equity Partners, που ιδρύθηκε πριν από λίγα χρόνια από παράγοντες του χρηματοπιστωτικού τομέα του Λονδίνου με ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, μετά από 'exit' από επιτυχημένη συμφωνία ανάπτυξης της Tickethour. Η 'Brookstreet' έχει έκτοτε οικοδομήσει διεθνείς υποδομές ανάλογες των μεγάλων funds και ένα εκτενές επενδυτικό οικοσύστημα.

Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη βρετανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων έχει γίνει γνωστή για την επιλεκτική τοποθέτηση της στο ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο σε στοχευμένους μετα-Covid θεματικούς κλάδους, όπως ρομποτική, νανοτεχνολογία, λογισμικά διαχείρισης ενέργειας, κτιρίων και απομακρυσμένου εργατικού δυναμικού.

Αρκετά ελληνικά επιχειρηματικά εγχειρήματα του εξωτερικού έχουν ωφεληθεί από την ενεργή εμπλοκή της Brookstreet, με άμεσες επενδύσεις ή και έμμεσες συμμετοχές.

Όπως πληροφορείται ο ΣΚΑΪ, η Brookstreet έχει στα σκαριά τη δημιουργία μεγάλου fund καινοτόμας ανάπτυξης με ειδική κατανομή για την Ελλάδα και με ενεργοποίηση διασυνδέσεων σε όλο τον κόσμο.

Ένα περίγραμμα αυτών των επενδυτικών σχεδίων ανακοινώθηκε σήμερα (23 Μαρτίου) από την Brookstreet ενώπιον παγκόσμιων ταμείων επιχειρηματικών κεφαλαίων σε κλειστό επενδυτικό φόρουμ του Λονδίνου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Η σχέση της Brookstreet με την Ελλάδα εδράζεται στην καταγωγή από τη χώρα μας των ιδρυτών της, του διακεκριμένου 'deal maker' στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών Όμηρου Σαρίκα και του αείμνηστου Γιώργου Μπόλου.

Στο σχήμα έχουν ενταχθεί στελέχη από Αγγλία, Αμερική και Γερμανία όπως ο Δρ Λεονίντ Σαπίρο, ιδιοκτήτης της συμβουλευτικής Candesic και άλλα γνωστά διεθνή ονόματα: Τομ Σπέρι (Rogue Venture Partners), Στίβεν Κλαρκ (Oppenheimer) και Πιερ Σούρκε (Deutsche Bank).

Η ομάδα του σχήματος έχει εμπλουτιστεί περαιτέρω εν μέσω πανδημίας με ταλέντα από Χάρβαρντ, Στάνφορντ και Οξφόρδη, σχέσεις με καταξιωμένους επιχειρηματίες του εξωτερικού, "unicorn" ιδρυτές και πόρους στρατηγικής, όπως η Candesic (που απαρτίζεται από πρώην στελέχη της McKinsey, με πελάτες όλα τα μεγάλα fund του Λονδίνου).