Νέα μείωση, αλλά...

Ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας μείωσης επιτοκίων άφησε ο πρόεδρος τηε Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετα τη μείωση κατά
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ απέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση για μείωση στη σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς και στην υποχώρηση των πληθωριστικών κινδύνων λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Όπως είπε, αναμένει από τον τραπεζικό τομέα να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι ιδιωτικές τράπεζες πρέπει να μετακυλήσουν τη μείωση των επιτοκίων στους δανειολήπτες.

• • • Σχολιάζοντας τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι εξακολουθεί να δημιουργεί ισχυρή αβεβαιότητα, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να περιμένουμε και νέες απροσδόκητες προκλήσεις στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια ώρα, στο 3% (το χαμηλότερο επιτόκιο από το 1955) μείωσε το βασικό της επιτόκιο και η Τράπεζα της Αγγλίας σε μία προσπάθεια να ανακόψει την ύφεση, ενώ και η Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε τα επιτόκιά της κατά μισή μονάδα.

Επιστροφή στην πτώση

Νέα μεγάλη πτώση κατά 6,78 % κατέγραψε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο σημείωσε πτώση 5,70%, το Παρίσι 6,38% και η Φρανκφούρτη 6,84%.


Παρεξηγημένο το σχέδιο

• • • • • Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε παρεξηγημένο το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα πολύ σημαντικό παράγοντα για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη της οικονομίας.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμα ότι χωρίς το συγκεκριμένο σχέδιο ίσως η οικονομία να μην μπορέσει να επιτύχει ακόμη και τους πιο μετριοπαθείς στόχους που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και επανέλαβε ότ ι το σχέδιο διασφαλίζει τα συμφέροντα των ελλήνων πολιτών, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Επιφυλακτικοί οι τραπεζίτες

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ψηφίστηκε την Πέμπτη κατά πλειοψηφία επί της Αρχής. Καταθέτοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Οι τραπεζίτες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, ενώ ενστάσεις κατέθεσαν οι κοινωνικοί φορείς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Τάκης Αράπογλου, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποφάσισε η κυβέρνηση με την Τράπεζα της Ελλάδας για να υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μερίδιο στην κρίση, ενώ εμφανίστηκε εμμέσως θετικός στο πάγωμα δανείων.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, ότι υπάρχει προσυνεννόηση της κυβέρνησης με τις τράπεζες για το πώς θα δοθούν οι ενισχύσεις.

Νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες

Νέα συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή στις
Η ΕΕ επιμένει στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που έφερε η σημερινή κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η γαλλική προεδρία προτείνει στους ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στην ανάγκη ενίσχυσησης της διαφάνειας στις χρηματαγορές και στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών και εποπτικών μηχανισμών.
Πηγή: skai.gr